mandag 4. mars 2019

Farvel til Aronia

Jeg har jo anbefalt Aronia, eller Svartsurbær, som er det norske navnet, til alle som har spurt om hekk, men nå må jeg presisere anbefalingene noe. Den tar plass. Så om du ikke har veldig god plass er det like greit å velge noe annet.

Aroniahekken (aronia melanocarpa) ble plantet for mange år siden som beskyttelse mot sønnavinden som kommer feiende innover fra venstre i bildet her. Grunnen til at vi måtte ta den bort var at den blir så høy, minst meteren høyere enn det som stod på vaskelappen (dvs den blir i hvert fall 3 meter), og i kombinasjon med måten greinene vokser på, tvinner seg i hverandre, var den veldig vanskelig å klippe i bredden. For den blir bred, og den får litt rotskudd. 
Hekken ble først klippet helt ned til godt "grep", det ble to digre kvisthauger som jeg har begynt å kverne. Jeg flyttet alle løkblomstene som vokste foran, snøklokker, klosterklokker, svibel, påskeliljer, fuglestjerner og noen scilla fant jeg også i tillegg til høststorkenebben, men Rozanne må jeg nok bare innse at gikk med i dragsuget.
Men å få opp røttene var ikke så enkelt, de satt utrolig fast, det tok Hald 2 timer å få opp 2/3. 

Aronia til venstre, her ser den ganske nyklippet ut i bredden. Det er bare å innse, noen ganger går det ikke. (Dette er før villvinen på huset ble tatt ned, så nå er det mye åpnere landskap her på mange måter). Det får bli en slags levegg, klatrevegg for roser eller noe istedet. 

Bærene var en av grunnene til at vi valgte Aronia, men når hekken må klippes mye blir det ingen bær heller. For de som vil lese mer om Aronia står det en del saker i menyen til venstre. Det er fortsatt en fantastisk hekkplante om man har god plass. 

Snøklokkene før fjerning av hekken. Nå står de i en krukke på trappen istedet. Ha en fin uke. 

20 kommentarer:

 1. Trist når det må til :( Vi har en fantastisk Aronia-hekk rundt den store hagen som tilhører min arbeidsplass. Asiater plukker bærene hver høst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg kommer til å savne den. Plass til flere klatreroser kan være plaster på såret. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Jeg har jo også Aronia ved mit hus i Sverige, det er udelukkende for bærrene. Mine er lidt over min højde 2,10meter, det er elgene der beskærer dem og også æder forårets blomster, så der bliver ikke mange bær...
  Mine laver også rodskud, men jeg klipper græsset mellem dem så de skud bliver barberet af.
  Jeg ville også kun anbefale Aronia til store hække, meget store!
  måske der findes nye selektioner der er mere velegnede?

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her har jeg ikke elg som hjelper til med beskjæringen :) Jeg har ikke sjekket de forskjellige sortene, men ser jo at i enkelte offentlige beplantninger er plantene lavere og videre. :)

   Slett
 3. Sånn er det bare noen ganger. Der vi bodde før plantet jeg lindehekk. De ser så små og søte ut ved planting, men etter noen år er de ikke det.
  Fint med flere roser da,
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke alltid etiketten stemmer med virkeligheten heller, jeg kjenner tilfeller der vintergrønt som skulle bli et par meter har blitt ti, og da er det jo ikke så enkelt. :)

   Slett
 4. Hei!
  Det er ofte en lang prosess å komme til at noe må bort.Første gangen tanken melder, slår jeg den bort. Det er som du skriver, at noe begynner å ta for stor plass. Husker for bare noen år siden var hagen helt åpen. Vi plantet for å få le og nå har vi fått det. Noe må bort for å få bedre plass. Dessverre, men det er innmari morsomt å få til noe nytt. Heldigvis blir mye glemt.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har jo tenkt på det noen år, og prøvd med beskjæring. Når det ikke funker må en bare innse nederlaget. :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg.
  Noen ganger må det til. En tenker ikke mange ganger at ting kan bli stort og ta mye plass. Hos meg må jeg tenke hele tiden i min lille hage.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker jo ting som får volum og høyde, men akkurat her passet det ikke, det ble for mye skygge på terrassen, og det vil vi jo ikke ha :)

   Slett
 6. Huff, så synd å lese at du måtte fjerne denne hekken. Og for en enorm og slitsom jobb det må ha vært. Jeg får uansett si takk for tipset, fordi jeg hadde lyst til å plante en aroniahekk, både for bærenes skyld og fordi vi trenger le mot vind. Men nå må jeg tenke meg litt om, kjenner jeg. Et par busker skal jeg vel få plass til, men det blir kanskje ikke nok bær til at det monner?

  SvarSlett
  Svar
  1. Sjekk hvordan den enkelte sorten blir og legg til en meter i høyde, vil jeg si. I bredden tenker jeg at du kanskje må ha plass til to meter. Jeg kjøpte min som pakke med ti hekkplanter, men det går jo an å kjøpe enkle busker også. Det blir sikkert ok med bær på dem også. Det fine er at det går an å fryse dem og samle opp. Men pass på fuglene, så de ikke tar avlingen før deg :)

   Slett
  2. Veldig nyttig, tusen takk. To meter bredde blir litt mye der jeg trenger le for vinden, men jeg har plass til et par busker et annet sted, for bærene. Skal se opp for fuglene. :)

   Slett
 7. Det blir sikkert fint med roser i stedet. Jeg har en liten Aroniahekk og klipper ned greiner som vokser i feil retning. Har en hagenabo som høster alle bærene hvert år.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 8. Hej Ingeborg!
  Tråkigt att det inte blev som du tänkt, men nu blir det något annat i stället, och rosor tar inte lika stor plats. Riktigt kämpigt att få upp de stora rötterna.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå kan jeg plutselig våkne opp om natten med en god idé til hvordan det skal bli :)

   Slett
 9. Det er en vanskelig avgjørelse å ta når noe må bort, ja. Her lurer vi på å spa opp staudebedet som er fullstendig overgrodd av stjerneskjerm og mynte... Kanskje passer aroniaen best som enkel busk. I Trøndelag fikk en sånn vokse fritt. Den nådde til slutt nesten opp til taket!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg spadde opp en del av mynten min og satt i en sinkbalje for noen år siden, funket bra, men det var en enkel avgjørelse :)

   Slett
 10. Det behøver jo ikke være et helt farvel for alle med Aronia. Det finnes flere navnesorter av svartsurbær. Du har nok hatt frøsorten Moskva. Det finnes en sort som heter 'Hugin', som er mer kompakt og lavere.

  SvarSlett