torsdag 14. februar 2019

Sporeblom baldrian rød baldrian formering

Det var det jeg skulle fortelle, at jeg er så glad for at sporeblomsten min frøsår seg mer og mer, allerede finner jeg små planter over alt i nærheten av der den står, mange ville kanskje finne det irriterende, men jeg syns det er deilig. Når det blir litt varmere i været skal jeg ut og grave opp og plante andre steder, mange andre steder, for dette er en skikkelig fin staude. Og så får det ikke hjelpe hva den kalles, andre navn på etiketten er valerian, flerårig pipört, punavirma, spornblume, godt vi har et latinsk navn - Centránthus rúber "coccineus".

Sporeblom, som jeg kaller den, kanskje kommer navnet fra frøene, jeg vet ikke, liker å stå litt skrint, den liker full sol, blomstrer fra juni til september og blir 60 cm høy. 

Disse vinterbildene er tatt for et par dager siden. Den borterste grønne tuen er den opprinnelige, den nærmeste selvsådd. Det er enkelt å ta frø og så også, men hva er vitsen med det når den klarer jobben selv. 

Sådd seg i steintrappa, jeg liker jo sånt, men håper det går an å få den opp med rot, for jeg kan jo ikke ha en 60 cm høy plante her. 

Denne derimot har plassert seg helt perfekt, her er det nesten ingenting jord. 

De lange stenglene blir brune og tørre gjennom vinteren, ved å klippe ned avblomstrede kan det komme ny blomstring. I løpet av vinteren får planten en grønn tue med blader som bare ligger i jordskorpen og venter på å skyte fart.

Ha en fortsatt fin uke. 

10 kommentarer:

 1. Spennende plante! Det er så herlig å se våren hos deg. Her tar det noe lengre tid dessverre.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her er det fortsatt litt vårlig, men ikke noe hyggelig hagevær i dag i hvert fall. Får kose oss inne :)

   Slett
 2. Hej Ingeborg
  Spaendende nyt bekendtskab!
  Man faar mange gode ideer her haveblogland☺
  Tror du den kan vaere invasiv?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syns ikke den tar overhånd. Har hatt den siden 2013 og først nå jeg finner en og annen "bladrosett". Og om en syns det blir for mye er det bare å klippe av frøstandene. :)

   Slett
 3. WOW, for en spennende plante. Må kjøpe meg en frøpose av den. Fin å se på var den jo også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke frø i år, ellers skulle jeg ha sendt deg. Jeg kjøpte forresten min som ferdig plante på salg en høst :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Låter perfekt med en växt som blommar hela sommaren, den skall jag spana efter.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
 5. Flott staude, Ingeborg, den har jeg ikke sett før, tror jeg. Jeg synes det er kjekt med de som frøsår seg så lenge det ikke er snakk om røtter som tar over for andre. Ser på busknelliken min som jeg sådde for et par år siden, nå er det flust med småplsnter omkring. Ha en fin helg. Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har også mange små busknelliker, men syns liksom aldri det blir noen flott blomstring på dem, kanskje i år :)

   Slett