fredag 8. februar 2019

Å så tidlig eller sent

Jeg er en som sår sent. Uansett om en har plantelys eller ikke så er det aller meste altfor tidlig å så nå i begynnelsen av februar, hvor skal en gjøre av det til det kan settes ut i hagen en gang i løpet av mai? Men noe har jeg allikevel sådd, ute eller i et kaldt drivhus spirer det når det er klart, og her trenger jeg ikke bekymre meg for at det jeg sår nå skal spire og så dø av frost, ikke så mye i hvert fall, bare litt - og da løper hønemor ut med et teppe på de kaldeste nettene.

I år har jeg sådd spinat for første gang. Bare en liten porsjon i første omgang, så får vi se hvordan det går. Helt til høyre ser det faktisk ut som klatreløvemunnen skal overleve vinteren i drivhuset, ikke så verst med tanke på at det har vært lange kuldeperioder i år. 

Jeg hadde litt salatfrø igjen fra i fjor, de har kommet i jorden nå. Salat vil jo ikke ha det så varmt for å spire. Jeg har sådd dem i en isoporboks så får de det litt varmere om det skulle bli kaldt. I dag tror jeg det har vært oppe i sju varmegrader og striregn. 

I høst sådde jeg vintersalat og vinterportulakk, både inne og ute, 16.november. Jeg kan vel si at å så dette inne var ikke noen vits. Ute har det spirt godt og jeg har hatt et ekstra lokk og pledd på når det har vært minusgrader. For noen dager siden sådde jeg en ny omgang. Min påstand er at denne siste omgangen kommer til å ta igjen den første, og så får vi se om det stemmer. 

I dag har jeg sådd akeleier og persille. Akeleiene kunne jeg jo også ha strødd utover i bedet, eller sådd i høst, men det ble nå. Det er frø fra egne blomster, en sort jeg har hatt i et par år. Persillen er også fra egen avling, den sår seg selv ute, men nå hadde jeg noen frø, og alt jeg kan slippe å så inne og i høysesong er bra. 

Det er utrolig deilig å kunne ha noen korte økter ute igjen. Neste økt blir kanskje litt opprydding i drivhuset, sånn at alt blir klart til den store såsesongen starter, her sånn i løpet av mars tenker jeg. I vinduskarmen står forresten en krukke med takløk og i ampelen vokser pletter i luften. Det blir ikke varmere inne i drivhuset om vinteren, tvert imot heller kaldere, men plantene slipper i hvert fall vinden. 

Merkepinner klare til bruk. I bakgrunnen skimtes en Lewisia. Jeg tok noen frø fra denne i vinter, men hvor i all verden har jeg gjort av dem. Håper ikke jeg har satt dem et sted der de skulle hatt vann.

Det er godt å være i gang igjen, merket at jeg ikke hadde lyst til å gå inn igjen da jeg først kom meg ut i ettermiddag, selv om det både regnet og blåste. Og så beklager jeg til alle som fortsatt har flere meter med snø, og som misunner oss våren, men sånn er det, vi har en lang sesong her på Vestlandet, men til trøst har vi nok totalt sett færre dager i hagen enn de fleste av dere som har mye snø, de fleste dagene går jo med til regn og vind her. Men snøklokker har vi, og klosterklokker har vi, og juleroser har vi, og nå har det kommet flere primula også :) Ha en flott helg.  

12 kommentarer:

 1. Ja, det er sant. Vi her på østlandet sliter med 87 cm med snø, men jeg misunner dere ikke regn og vind. Herlig å se nye spirer.
  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. I dag har vi en liten pause i regnet, men vinden er her, ja, det er koselig å se spirer, gleder meg til jeg kan begynne ute for alvor. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg!
  Kos deg i hagen du og drivhuset 🤗 Jeg skal prøve å starte drivhussesongen litt tidligere i år siden det er betydelig varmere inni drivhuset enn utenfor, selv når jeg ikke har varme på. Håper derfor sesongen blir litt lengre her også 😊.
  God helg,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. I dag er det første dag det er litt varmere i drivhuset enn utenfor, solglimt gjør at det er nesten ti grader i drivhuset, mot rundt seks utenfor. Drivhus gjør nok virkelig sesongen lenger for deg :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  Ja, jeg kan også have svært ved at vente, især når det ikke er vinter udenfor. 7 grader og regn er der ikke meget sne der klarer!
  Her lover de sol senere idag:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Sønnavinden har tatt med solen hit også nå, men regn i vente. En seks-sju grader her også. Håper jeg får tid til å ta en liten tur ut etter hvert :)

   Slett
 4. Härligt! Jag sår också sent...väntar på lite ljusare dagar nu! Väntar på att få upp mitt växthus nu också, längtar...
  Ha en fin helg!
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal bli deilig med lysere dager, ja, gled deg til drivhus :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Har sått några perenner som är ute i snön, men sedan väntar jag med tomaterna till mars, och allra sist blir det gurkornas tur. De kommer så fort och blir rangliga inomhus. Nu har jag i alla fall skaffat ett bra växtljus så kanske de blir lite mer kompakta. Skall så fler perenner och ha dem i växthuset, men väntar ett tag till.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke noen vits å være for tidlig, og når det blir vanskelig å vente er det greit å tenke på at det fortsatt er 3-4 måneder til ting kan plantes ut. :)

   Slett
 6. Har forsøkt oss på tidlig såing, men har funnet ut at det beste er å vente til april, i alle fall med de vanligste sortene. Vi har ikke varmt drivhus, men bruker "solhuset" vårt med blanke plater på taket. Der blir det tidlig varmt :-). Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg forstår jo at mange blir fristet til å så tidlig, men det gjelder å holde igjen med det aller meste :)

   Slett