torsdag 8. februar 2018

Eføy til glede og besvær

Mest til glede. En diger eføyhekk mot sør var en av grunnene til at vi kjøpte huset. Men litt jobb er det. Etter at vi måtte ta ned eføyen og skifte gjerdet har det vært litt tomt i et par år, men nå er den på vei for fullt igjen. Den kryper opp i buskene og ut på plenen.

Når eføyen får noen år på seg begynner den å blomstre sent på høsten. Den tiltrekker seg også mange insekter. Disse to første bildene er fra oktober. 

Ganske dekorativ, eføyen (hedera). Eføy blir også kalt Bergflette, og er en vintergrønn klatreplante som ikke bør plantes inntil trehus da den er kjapp til å klemme seg bak kledningen. Er også fin som bunndekker. Liker seg både i sol og skygge og er herdig til sone 3. Enkel å formere og fin å bruke til ferske kranser. Liker seg også i krukker.  

Dette bildet er fra november. Blir ikke enkelt å komme ut denne porten lenger. Jeg tror eføy er spesielt villig her på Vestlandet. 

Den er også på god vei opp gjerdet, og det skal den være. Det nye gjerdet er laget med mellomrom sånn at det skal holde lenger. Etter hvert blir den nok like dominerende som før, da utgjorde den kanskje en meter bred hekk som var i hvert fall en halv meter høyere enn gjerdet. 

Det er enkelt å se i snøen, den kommer krypende ut på plenen. Ikke hvert år, men sånn kanskje hvert tredje, så fjerner jeg det meste av det som legger sin elsk på busker, og som kryper for langt avgårde. Men det er fint også, eføy er en fantastisk bunndekker. 
Her kommer eføyen marsjerende. Alle snøbildene er fra nå i januar. 
 
Dette bildet er fra august. Her har eføyene fra de to øverste bildene, den vokser på gjerdet ved lekehytten, tatt en liten avstikker og laget et lite kunstverk av en gammel hoggestabbe. Jeg har eføy i hele hagen. Finner jeg avleggere (det er jo enkelt å lage også) så planter jeg dem i krukker, eller rundt omkring der jeg vil ha dem. De er jo supre til å dekke stygge gjerder for eksempel.

Her er et begredelig vær i dag, snø i går, pissregn i dag, og vind. Men koselig inne. I sånt vær som dette er jeg glad for at jeg har kontor hjemme, og ikke trenger å gå noe sted om jeg ikke vil. Ha en fin dag. 

23 kommentarer:

 1. Eføy er en flott klatreplante, men det er mulig den er litt for "vill" for meg. Jeg hadde den i min gamle hage, og den klatret oppover kledningen på huset. Jeg har plantet en ny nede i skogen, og håper at den vil trives der. De er jo så fine, og den hos deg trives jo veldig godt.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den må bort fra huset. Da vi skiftet litt kledning her fant vi gamle eføyrester bak kledningen. Eføy liker seg jo i skogen, så din blir sikkert fin der. :)

   Slett
 2. Min eføy ble et bytte for rådyrene...... helt ribbet.... håper den kan komme seg. Lurer på om den trenger gjødsel? (Når det våres.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så rart at rådyrene spiste eføyen din, den er jo giftig. Håper den kommer seg igjen (hvis ikke kan du få avleggere av meg). Hvis det fortsetter å være et problem kan du feste hønsenetting eller kaninnetting over jorden sånn at de ikke klarer å grave opp røttene. Eføyen vil jo dekke så nettingen blir skjult. Jeg tror ikke den trenger gjødsel. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg.
  Jeg har mye eføy. Har aldri opplevd at den har blomstret. har iallefall ikke sett noen. En flott plante som jeg ikke kan skjønne at flere bruker. fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er jo fin selv om den ikke blomstrer også. :)

   Slett
 4. Så spennende at den blomstrer!
  Vi plantet vår første eføy ute i fjor, så nå er jeg spent på om den har klart vinteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er alltid spennende med planter første året. Håper det går bra. :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg

  Hedera er faktisk en spændende plante, sjovt at den får et helt andet bladværk omkring blomstringen, man kunne tro det var en helt anden plante.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den endrer fullstendig karakter, blir mer buskete og får nesten stammer, tjukkere greiner i hvert fall. :)

   Slett
 6. Eføy er så flott!
  Har en svær vegg selv, men min får ikke de dekorative blomstene. Lurer på om det er bare noen sorter som får blomster?
  Min er 12-15 år gammel, men ingen blomst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet faktisk ikke, men når den er liten ser den helt vanlig ut. Denne eføyen var nok gammel allerede da vi flyttet hit, 23 år siden. Blomstret allerede da om jeg ikke husker feil. Men når jeg har plantet ranker som har rotet seg andre steder begynner de å blomstre etter en stund, akkurat hvor lang tid har jeg ikke lagt merke til. Den som det er bilde av her ble vel plantet en liten avlegger for kanskje 15 + år siden. :)

   Slett
 7. Den er jammen fin. Så grønn. Veldig dekorativ :)

  SvarSlett
 8. Heisann, eføy er en dekorativ plante, har den overalt på tomta, fin hele året!
  Vi har også Jazz og blues lørdag ettermiddag, men der er det for mye blues for meg. Hver torsdag er jazzkveld, men det kolliderer med quiz, så da er det valgets kvaler...
  Ha go´hælj ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er heller ikke sånn veldig blues. Så heldig dere er som har jazz om torsdagen også, vi hadde onsdagsjazz her før og det pleide å være veldig bra. :)

   Slett
 9. Jeg har forsøkt å fjerne min eføy, selv om den er pen. Den vokser ved huset, og hadde ranker på over 10 meter opp og under taksten. Jeg kan ikke få advart nok om at den aldri må i nærheten av trehus!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg helt enig i, fristende som det kan være. Eføy har ingenting å gjøre på trehus, og om de vokser i nærheten må en passe på. Avkutt roter seg jo over alt. Ser jeg har fått en på vei oppover kjellermuren her som jeg må fjerne. Håper du klarer å holde din i sjakk. :)

   Slett
 10. Har ikke eføy i hagen her, men skaffet meg flere ranker i forbindelse med konfirmasjonen til mine to yngste for å bruke til bordpynt! Jeg brukte de også til bordkort med navnene skrevet i gull! Synd det ble lekkert på bordet sammen med små stemor i potter :) Ellers er den en flott klatreplante som må tuktes så den ikke tar overhånd!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fint å bruke eføy til bordpynt. Den trenger å holdes litt ørene i hagen, ja. :)

   Slett
 11. Hej Ingeborg!
  Har brukat ha dem i kruka tillsammans med andra växter, och så planterade jag ut dem i trädgården. Blev överraskad att de trivdes så bra. Är mycket förtjust i dem, då de är gröna året om. Har inte haft några blommor på dem, de var riktigt dekorativa.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gjør litt omvendt. Når jeg finner eføy på avveier planter jeg dem i krukker som står ute hele året. :)

   Slett