søndag 2. juli 2017

Rosa blomstring og litt oransje

Plutselig er det sommer. I løpet av en uke er blomstrende busker, roser, peoner, sommerblomster, stauder som forrige lørdag stod i knopp kommet. Og jeg er kommet hjem fra en uke delvis på fjellet og delvis i Oslo. Kanskje er det derfor alt virker så overveldende.

I år blomstrer flikbronsebladet for første gang (rodgersia hybrid chocolate wings). Bladene er ikke så sjokoladefargede her, men det var noen som sa at de ble det om de fikk mer sol, her er det skygge mesteparten av dagen. 

De store runde bladene tilhører en skjoldsildre. Jeg glemmer ut hvor stor den blir, og ser at jeg på flytte alliumen jeg plantet her i fjor og som jeg trodde skulle blomstre tidligere, den lille blomsterkulen som ennå ikke har åpnet seg ser ut som en liten vits under her. Bak stolen vokser bambus. 

I dette bedet vokser det stort sett høye stauder som blomstrer på sensommeren, men etter hvert vil jeg prøve å få til bunndekkende vårblomstrende stauder og litt som blomstrer nå på denne tiden. Jeg vet ikke om det er mulig å se på dette bildet, men de røde svevende blomstene er geum nelkenwurz. Jeg holdt på å ta livet av den med feil plassering i fjor så den ble flyttet hit og nå blomstrer den flott. 

Storstjerneskjermen (astrantia major) er ekstra fin i år, bak skimtes amsonia med sine blå stjerneformede blomster. 

Da vi dro førrige lørdag hadde peonen Nellie Shaylor nettopp begynt å blomstre, nå hadde den digre blomsten lagt seg i bakken og en annen stilk var knekt. Måtte binde opp både peonen og revebjellen ved siden av. I forgrunnen kattemynte og i bakgrunnen over nyperose. 

I fjor på supersalg klarte jeg ikke å la være å få med meg en hybridstjernetopp, deutzia hybrida strawberry fields. Foreløpig står den i en krukke på terrassen. Jeg har ikke så mange solrike plasser igjen i hagen så vet ikke helt hvor jeg skal ha den. Den blir 1 - 1,5 meter høy og er herdig til sone 4. Kanskje får den fortsette å stå i krukken. 

Den røde sporeblomsten (centranthus ruber coccineus) blomstrer også fint nå i forgrunnen her. Heter den forresten sporeblom på norsk, eller heter den rød baldrian, eller valerian? Det står så mange navn på etiketten, og av en eller annen grunn har jeg vendt meg til sporeblomnavnet. Den hvite benken er omkranset av en rosa og en rød klokkebusk som begge nå står i full blomst. Her kommer den rosa litt før den røde, men på den uken jeg har vært borte har den røde kommet for fullt. 

Det er først på bildene jeg ser at jeg har mange rosa blomster, men nå er sommerblomsten nemesia strumosa orange prince i ferd med å komme i blomst. Sådd fra frø. Den er ikke så oransje som bildet på frøpakken viser. Her står den i en krukke sammen med en hjortesumak. Det går an å ha den i bedet også, men den blir lett sneglemat og da bruker jeg den heller som bunndekker i krukkene.   
På fjellet var marken full av blå fioler og i hytteveggen vokste storkenebb. Det var nydelig å se veikantene med prestekrager og hagene med syriner nedover i Valdres. I Oslo luket jeg i et bed hos svigers der jorden var tørrere enn den noen gang blir her uansett hvor lenge det er oppholdsvær og solen skinner. Mange fine blomstrende busker i hagene i Oslo også. Her i Haugesund er det Ironman med svømming, sykling og løping i dag. Jeg gidder ikke å løpe rundt i hagen en gang i regnværet som er her. Ha en flott dag enten det er sol eller regn.  

20 kommentarer:

 1. Frodige og fine bed hos deg. Litt av enbhøyde på revebjellen. Her er det knase tørt for å si det mildt. Ønsker meg en god rotbløyte nå.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg kunne tenkt meg litt mer tørke, har regnet i hele dag.

   Slett
 2. Så frodig og fint det er hos deg! Jeg må innrømme at jeg er litt misunnelig på nedbøren dere får på Vestlandet. Her har jeg målt nedbørsmengden siden 1. april og vi har fortsatt ikke kommet opp i 100 mm på de tre månedene.
  Det nest siste bildet ditt idag (med sitteplassen) er bare helt magisk vakkert! Der skulle jeg gjerne slå meg ned en stund og bare nyte av alt vakkert rundt omkring!
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et fint sted å sitte, skulle bare vært litt mer oppholdsvær :)

   Slett
 3. Wow !! This garden looks like a flower paradise !! Just beautiful !!
  Happy weekend !

  SvarSlett
 4. Hej Ingeborg!
  Så fint du har det. Trädgården trivs med sol och värme och lite regn. I år har blivit ett mellanår med digitalis, saknar dem när jag ser dina höga fina. Men nästa år är de här igen. Stjärnflockan är fin.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
 5. Hei Ingeborg. Flott og frodig hos deg. Revebjeller tør jeg ikke ha i hagen pga barnebarna. Får vente til de blir litt større. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vet at mange er redde for å ha revebjeller med små barn i huset. Jeg hadde det, ikke noe problem her. :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg

  Sikken frodighed - fantastiskt!

  Ha en dejlig ny uge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå venter jeg bare på solen (var selvsagt bortreist da den var på besøk).

   Slett
 7. Hei!
  Inspirerende, frodig og vakkert.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 8. Det var mange spennende stauder! Her er det sånne tørre bed, så jeg skal vanne i dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vanne trenger vi ikke her, men det hadde vært deilig med noen flere dager med sol. :)

   Slett
 9. Så fine bilder fra hagen din. Blomstene trives i regnet, men vi mennesker ønsker oss mer sol:)

  SvarSlett
 10. Det er en utrolig flott blomstrende og frodig hage du har nå - blomster overalt!
  Her hos oss er det veldig tørt og selv om vi vanner mye, skal det noe til at det blir så stort og frodig som hos deg. Nydelig hage Ingeborg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tenk om det kunne vært litt mer likt fordelt :)

   Slett