tirsdag 16. februar 2021

Utvalgte bunndekkere

 Det finnes så mange flotte bunndekkere, fine i seg selv, og praktiske i forhold til å unngå ugress. Her kommer noen av mine. 

Campanula finnes jo i mange forskjellige varianter, denne har lange, hengende blomsterstilker, og kanskje tenkt som en hengende plante, men den er også en fantastisk bunndekker. 

I forgrunnen Saxifraga (med hvite blomster), den lager fantastisk flotte tuer, og liker å plantes direkte i grus, jeg tar av mesteparten av jorden som er i potten. Bakenfor vokser krypgunnera, den er en flott bunndekker som dekker godt. I begynnelsen trodde jeg den trengte god drenering, men etter hvert har jeg plantet den over alt, og ser ikke ut som den er spesielt følsom fir voksested. Den er i hvert fall herdig til sone to, og det blir veldig spennende å se hvordan har klart seg gjennom den kalde vinteren vi har. Granen helt bakerst er en balsamgran. 

Hasselurt er jo en kjent bunndekker. Her vokser den utrolig sent, men fin er den. 

Krypmalurt Nana har vært et hyggelig bekjentskap med det sølvfargede bladverket. Nå sist høst flyttet og delte jeg en plante, det blir spennende å se om den har klart seg. Jeg kjenner ikke til herdigheten. 

Lammeøre er også en flott plante med sølvfarget bladverk. Den er en litt høyere bunndekker enn de foregående. 

Gul lerkespore er et fantastisk eksempel på en litt høyere bunndekker. Her vokser den innimellom Lavendel. Gul lerkespore tar helt av om den får vokse i fred, men den er heldigvis lett å kontrollere. 

Jeg bruker gul lerkespore som bunndekker under rosene. 

Dvergslirekne, eller krypslirekne er også en fin bunndekker, den dekker jorden helt med sitt tette, lave bladverk, så den egner seg ikke så godt i bed sammen med andre planter, men er flott der den ikke kan fortrenge andre planter, og den er enkel å holde i sjakk. Blomstrer hele sesongen. 

Her har det blitt mildere, men er fortsatt snø og definitivt vinter. Ha en fortsatt fin uke. 

14 kommentarer:

 1. Flotte bunndekkere. Jeg har prøvd alle bortsett fra gul lerkespore og krypgunnera.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gul lerkespore er sikkert herdig hos deg, jeg tror den er herdig til sone 7, men krypgunnera er kanskje ikke det, skal ikke tåle mer enn 10 minus (men det håper jeg den gjør akkurat i år, sånn at jeg ikke mister den) :)

   Slett
 2. Inspirerende innlegg om bunndekkere. Hadde gul Lerkespore i min forrige parsell og den skal jeg se om jeg får den tilbake.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du likte, ja, den må du få tilbake :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Det var många fina marktäckare. Lammöron har jag i några rabatter, tycker den är fin. Färgen passar in var som helst. Saxifragan är riktigt fin, minns den från Farmors trädgård. Har försökt få den att trivas hos mig, men inte lyckats. Den sista är väldigt fin.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fikk heller aldri til saxifragaen her, inntil jeg fjernet mesteparten av jorden på planten, og satt den i grus, da klarte den overvintringen :)

   Slett
 4. Ja, bunddække kan man næsten ikke få for meget af, og jeg er også glad for flere af dem du nævner. Sidste år fandt jeg ud af at pude-nellike er rigtig god til sol og tørke. Den minder lidt om din krybmalurt i løvet, og er meget lav og robust.
  Hasselurt er en yndling, men som du skriver vokser den meget langsomt. Man må være tålmodig:)

  Tak for et godt indlæg!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Putenellik har jeg ikke hørt om, men jeg har en krypende variant som jeg tror heter fjørnellik, eller noe sånt. Er putenellik en variant av strandnellik mon tro, den har jo en grågrønn pute?

   Slett
 5. Hei Ingeborg.
  Har litt lyst å prøve meg på hasselurt, men har ikke kommet så langt at jeg har testet enda. Vanligvis har vi jo et betydelig snødekke som dekker staudene - det har vi ikke hatt halve vinteren i år - så det hadde nok ikke gått bra i år. Må stadig teste endel planter som ikke er herdige nok etter teorien. Jeg er jo passe sta :)
  Ha en fin torsdag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy å finne planter som passer i hagen, uansett hva de egentlig skal tåle. Hasselurt er vel herdig til sone 5, men det kan jo være at den klarer kaldere også om den får en ideell plassering og en snødyne :)

   Slett
 6. Spennende å se hva du prøver ut av bunndekkere :-)) Hvordan er det med malurt? Jeg har selv tatt opp noen jeg har plantet, fordi de trivdes alt for godt, men det er kanskje derfor de egner seg til bunndekkere ;-))

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke hatt min så lenge, dette er vel andre vinteren, den begynte så vidt å vokse i fjor, håper den skal ta skikkelig av i år (hvis den har klart vinteren), jeg har delt den og plantet i et nytt rosebed, og håper at den skal dekke hele bedet etter hvert :)

   Slett
 7. Tack för tipsen! Jag känner igen allihop men har använt ganska få av dem som marktäckare. Men jag har också upplevt att de som är under 30 cm höga är väldigt inbjudande för frösådda gräs och jag är lat ;)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blir det for glissent så kommer ugresset fort. Jeg har f eks problemer med gress som har lurt seg inn til Vårkjærminne, er helt umulig å få bort, men jeg gir meg ikke :)

   Slett