mandag 25. januar 2021

Blå vårblomstrende stauder

 Det finnes så mange fine blå vårblomster, ikke bare løkblomster, men stauder også. 

Akeleier finnes jo i så mange fine farger, og de forandrer seg hele tiden. Jeg hadde noen høye med små, mørkeblå, nesten svarte blomster, og så hadde jeg plutselig denne. Det er lykken med stauder som sår seg selv over alt, da får en heller tåle å luke de bort når de blir for mange. Dette bildet er tatt i slutten av mai, siste vårmåned, men de kommer jo lenge før det.  

Jeg fikk en blå lungeurt av en hagevenninne (bildet over og under bilde tatt hhv 27.mars og 17. april). Nå krysser jeg fingrene for at den har overlevd etter at jeg tømte et bed i høst, da dennes bladverk var nesten borte ( i motsetning til den røde). 


Blå Forglemmegeisøster (bilde over og under, tatt i månedsskifte april/mai). 


Krypjonsokkoll (bilde tatt 23. mai) er en staude både til glede og besvar, til glede når den står sånn som her, som soldater i givakt, og senere om høsten når bladverket kan få nydelige farger. Men litt til besvar fordi de sprer seg godt, og også kan få litt meldugg etter blomstring, heldigvis kan planter en ikke vil ha lett røskes bort. 

Vårkjærminne er en av de første staudene om våren(sammen med rød lungeurt), den sprer seg fælt så en bør passe på å plante den som bunndekker til planter med godt over tjue centimeters høyde. Bildet tatt 22. april, men da har den stått i blomst en god stund allerede. 

Jeg liker så godt Steindodre, og skulle gjerne hatt en stor tue, men foreløpig har jeg ikke klart å gi den god nok drenering, den liker tydeligvis veldig dårlig fuktighet. Jeg måtte flytte den stakkarslige resten jeg hadde, men vet ikke om den har overlevd, antagelig ikke. Bildet er tatt 18. mai.  

Jeg liker veldig godt Forglemmegei også. Kjøper dem ofte som potteplanter om våren og planter dem ut etter hvert. De er vel kanskje teknisk sett ikke stauder, de kommer opp igjen som nye frøsådde planter, men jeg er sikker på at jeg i fjor hadde blomster to år etter hverandre på samme bladtue. Kanskje like greit å ikke tenke for mye på det. Det blir som det blir. 

Når jeg sier at Vårkjærminne og Lungeurt er de tidligste staudene ser jeg bort i fra Primula, her blomstrer Primula gjennom hele vinteren, men hovedblomstringen er om våren. Bildet er tatt i slutten av februar. 

Primula er også en staude jeg gjerne kjøper tidlig om våren, først har jeg den kanskje inne, men der står den jo ikke så veldig lenge, etter hvert planter jeg ut.

Stemorsblomster må jeg ha, ikke akkurat stauder, men de kan frøså seg og komme opp igjen, spesielt på godt drenerte steder som i singelen eller mellom helleganger. Før sådde jeg mye selv, men nå blir det mer til at jeg kjøper et brett eller to om våren. De er jo så rimelige i innkjøp. 

En annen som gir blåfarge om våren er klatreren Blåregn. Bildet er fra 2. mai. Den vokser under glasstaket i min åpne utestue, men den kunne like gjerne ha stått i friluft her. Det tar en stund før den begynner å blomstre, men i fjor tror jeg at den hadde ytterligere to blomstringer utover sommeren, etter vårblomstringen. 

Akkurat nå virker det som om våren er et stykke unna, ser at snøklokkene så vidt har begynt å komme, men det er kaldt, rim og fortsatt litt tele ute, snøen er borte. I dag har vi vindstille og sol fra blå vinterhimmel. 

Ha en fin ny uke. 

22 kommentarer:

 1. Så mange flotte blå blomster du viser. Steindodre er ukjent for meg. Forglemeiei er en plante jeg også liker. Setter pris på at den er litt vill. Jeg har den i rosa og hvit også.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også at den sprer seg. Har hatt den i rosa, men aldri i hvit :)

   Slett
 2. Sukk hjerte men brist dog ei, ja nå kjente jeg virkelig det sprengte litt på :-)) Deilige bilder av vårens gleder! God ny uke til deg!

  SvarSlett
 3. Blått er en farge jeg blir løfta av. Her var det mange fine. Jeg har heldigvis noen av dem. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Her har blått kommet inn litt mer ubevisst, men det er en flott blomsterfarge :)

   Slett
 4. Så mange fine blå stauder du har i hagen din. Blå Steindodre har jeg aldri sett før.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får ikke Steindodre til her, trives nok best som steinbedsplante. :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Så fina blå växter. Man blir speciellt glad av dem som visar sig tidigt på våren.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ble overrasket over hvor mange blå vårblomster jeg har når jeg skulle sjekke :)

   Slett
 6. Ja! Ja! Ja! Du viser alle mine favorit-forårs-stauder i de skønneste blå farver, og nu begynder det at krible lidt i vår-længslen.
  Men først skal vi lige have lidt frostvejr... Stadig masser af tid at glæde sig i.

  Tak og hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vinter her også, med frost og pittelitt snø, men snart kommer våren :)

   Slett
 7. Blå forårsblomster er smukke i farven. Jeg havde engang en meget blå lungeurt (Pulmonaria Azurea), der desværre blandede sig med de almindelige og til sidst forsvandt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd at den forsvant. Jeg har også vanlige røde, da skal jeg være forsiktig :)

   Slett
 8. Hei Ingeborg

  Lækre blå sager - Det er bare så godt med nogen gode klare farver efter en grå vinter!

  Ha en dejlig uge du med

  SvarSlett
 9. Hei Ingeborg.
  Så mye fint i bått - og faktisk en hel del som jeg også kan ha! Men blåregn - det kan jeg bare drømme om - helt nydelig.
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blåregn trives kanskje ikke så langt nord, hvis den ikke kunne klare seg i drivhuset da :D

   Slett
 10. Takk for noen nydelige vårlige minner, Ingeborg.
  Jeg elsker blå blomster, har nok ikke så mange av de tidlige som deg. Men noen har jeg som eks Vårkjærminne. Den sprer seg lett, men så nydelig, minner meg veldig om Forglemmegei.
  Ha fine vinterdager!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Vårkjærminne er en favoritt, jeg flytter den til stadig flere steder i hagen :)

   Slett
 11. Vilken fin sammanfattning av vårens blå perenner. Steindodre fick jag googla, Aurinia, har aldrig hört talas om släktet men blomman var väldigt söt :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøver Steindodre om og om igjen, men får den ikke til her i min hage, men kanskje en gang :)

   Slett