fredag 28. august 2020

Høsting både i drivhuset og utenfor

 Potetene er ferdighøstet, tomat- og agurkproduksjonen i drivhuset er i full gang. Det er koselig å høste spiselige vekster i egen hage. 

Dette er en Adoratomat, en svart tomat som vi kjøpte i matbutikken i vinter. Tok frø, og jippi de både spirte og ble tomater. Riktignok har vi begynt å høste før de ble svarte, men de virker å være modne. 
Fortsatt mange grønne Adoratomater i drivhuset, håper de rekker å modnes. 
God avling på kirsebærstomatene i år, Celano. 

Mye er høstet, og mye igjen. Det rare er at det er veldig stor forskjell på størrelsen på tomatene, selv om de forskjellige plantene har like forhold og behandles likt, men alle er like gode. 

Noe å høste hver dag. 

Paprikaavlingen ser også ut til å bli bra, ingen er høstet ennå, håper at de skal bli røde, om de ikke rekker det går grønne fint også. Tror de heter California Wonder. 

Agurken kom litt sent i gang, men avlingen er større enn vi klarer å spise. Denne sorten er liten, det går også an å sylte dem. Sorten heter Beit Alpha. 


Drueplanten Zilga, som ble plantet i fjor ser ut til å trives godt, jeg har litt dårlig erfaring med druer, men håper denne skal trives og gi litt avling etter hvert. 

I år har jeg ikke hatt rødkål, men det kan se ut til at det blir noe til neste år, i hvert fall hvis det blir spirende frø av alt dette. 

Potetene, Arielle, er høstet alle som en. Jeg syns det ble litt liten avling, men de smaker i hvert fall godt. Har aldri opplevd at sneglene spiser potetlauv før, men det har de gjort i år, og jeg regner med at det er årsaken til at en del poteter har vært på størrelse med en ert. 

I fjor fikk jeg en bronsefennikel av en hagevenninne, trodde ikke den skulle komme igjen i år, men det har den gjort, og den er flott. Dessverre har vi ikke vært så flink til å bruke av den. 

Bjørneroten blir alltid stor og fin, og må heller begrenses. Dessverre står den i urtebedet, og er umulig å få bort, den kunne jo stått hvor som helst. Vi bruker den mye som fyll i hel fisk, eller i yoghurtdressing. 

I år har rucculaen vært fin, og nå har jeg høstet mesteparten (men den kommer jo til å komme igjen), litt blir brukt til salat, og litt ble brukt til å lage pesto. 

Det har vært noen fine sommerdager, litt kjøligere så en orker å holde på i hagen. 
Ha en fin helg!

10 kommentarer:

 1. Wow, det var virkelig en stor tomat! Så gøy at du tok frø fra en tomat du kjøpte, og at de spirte. Jeg har også nettopp høstet poteter, og det ble omtrent dobbelt så mye som jeg satte. Jeg har hatt mine i drivhuset, og der har de jo hatt det godt og varmt.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de ble gigantiske, noen av dem i hvert fall. Ble kanskje dobbelt så mange poteter hos meg også, men det er vel litt lite? Jeg har ikke hatt i drivhus, men rundt omkring over alt der jeg hadde litt plass :)

   Slett
 2. Det var mange flotte Tomater du har i drivhuset. Kjekt med kortreist mat. Du har endel spennende urter som jeg ikke kjenner til.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kortreist mat er gøy, urter er lett å glemme og bruke syns jeg, må lære meg litt mer om bronsefennikel. :)

   Slett
 3. Der er intet der smager så godt som egen avl, og I har da fået et flot udbytte af arbejdet i år. Ser lækkert ud!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig når en får noe igjen for alt strevet :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Så härligt att skörda egenodlat. Plockar en hel del tomater, och gurka. Har samma sort, gillar de mindre gurkorna. Fin potatis, det har jag inte plats för att odla.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er hyggelig, og godt. Jeg har heller egentlig ikke plass til poteter, men av og til faller jeg for fristelsen allikevel. :)

   Slett
 5. Hei!
  Det forundrer meg hvert år hva et frø blir til. Det gir følelse av luksus. Vi har hatt bjørnerot i hagen i mange år. Den har langt fra spredt seg. Nå har den stått i en krukke denne sommeren. Håper å finne et bedre sted for den. Synes den har et fint bladverk. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Bjørnerot er både fin og se på og god å spise. Jeg har prøvd å flytte min flere ganger, men den kommer alltid tilbake. Den sprer seg ikke utenfor tuen, men tuen blir større og større. Jeg må klippe den tilbake gjennom sesongen for at den ikke skal legge seg over hele urtebedet (den og salvien) :)

   Slett