mandag 15. juni 2020

Salateksperimenter

Det er kjekt å dyrke egen salat, men det er så mange som liker den, snegler og kålmøll for eksempel. I år har jeg sådd Romanovsalat, og jeg har prøvd å sikre meg at det er jeg som bestemmer hvem som får spise den.

For å sikre meg avling dyrker jeg i potter, å dyrke ute, f eks i pallekarm, kan jeg bare glemme. Noen potter har jeg satt på plantebordet utenfor drivhuset. Fordelen er at de får litt skygge fra trærne, ulempen kan være fugleskitt. De ytterste bladene her er allerede høstet en gang. 

Plantebordet er fullt av plantebabyer, og litt salat. Nærmest står nye salatspirer. 
Noe salat har jeg satt inn i mellom tomatplantene, i fjor ble all salaten her spist opp av kålmøll, men foreløpig har det gått bra i år. Jeg har også noen eksemplarer i krukker. Det er jo fint å kunne utnytte kapasiteten før tomat og agurkplanter blir store. Romanovsalat liker jeg ekstra godt fordi bladene blir litt solide og krispe. Sorten heter noe sånt som Lobjoits Green Cos (det er dessverre brukt bokstavtyper som er vanskelige å tyde). 

 
Jeg har også sådd Mizunakålsorten Arun, ikke begynt å høste ennå, men det står noen i drivhuset og noen utenfor. Drivhuset er jo unødvendig varmt for salat for tiden, men jeg håper jo at det er litt mindre snegler og møll her, for sikkerhets skyld har jeg drysset litt Ferramol. Den aller fineste salat står forresten sammen med agurken. 

Utenfor drivhuset står vintersalat, har den litt rundt omkring, og også vinterportulakk. Ingen av dem gir noe avling om vinteren, men om sommeren går det fint. 

Det har vært en nydelig helg, og det er fortsatt nydelig, jeg skal ut og se om jeg får fotografert noe som kanskje kan bli en sak. Det er fint når jobb og hobby går litt i hverandre.
Ha en fin ny uke. 

12 kommentarer:

 1. Hej Ingeborg!
  jag försådde sallad i en kruka, och delade plantorna och satte i pallkragen. Det blev bra. De jag sådde direkt i jorden ute, har inte vuxit lika bra. Är lycklig som får ha min sallad utan angrepp av sniglar eller annan ohyra.
  Ha en fin ny vecka /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er heldig som får ha salaten din i fred, her syns jeg det blir verre og verre for hvert år, så da får det bli i potter (selv om jeg har plantet et par eksemplarer ut i bed for å se hvordan det går :)

   Slett
 2. Ikke bare å dyrke salat, men det er jo så godt! Fikk god spiring på 'Little Gem' i år, men hva nå? Her plantet en rad av dem i en gammel balkongkasse på terrassen, dekt med agrylduk. Resten tenker jeg å sette i pallekarm, også under duk. Dessverre sniker det seg stundom "ting" under duken også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har en balkong som jeg ikke bruker, der har jeg hatt salat i noen år, men det blir tungvint, og det kom allikevel et eller annet og spiste dem etter hvert. Så langt i år har det gått fint :)

   Slett
 3. Det er jo flott å ha tilgang på fersk salat.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
 4. Ingenting slår egendyrket mat!
  Masse herlig å servere her.Håper du får ha den i fred for snegler og annet. Har det samme problemet her, men kampen fortsetter likevel for jeg MÅ ha egen salat:)

  SvarSlett
 5. Salat i krukker er lettere enn rett i jorden. Jeg dyrker salat på verandaen, men Ruccolaen har fått lus.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er alltid noe, min ruccola står i pallekarm og klarer seg bra der :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg.
  Heldige du som kan kombinere hagehobby og jobb!
  Heldig er jeg som får ha salaten stort sett i fred :)
  Ha en flott dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen fordeler må du jo ha, med all den snøen dere har hatt i år. Jeg liker godt å kombinere hobby med jobb, er ikke sikkert jeg hadde vært så aktiv i hagen hvis ikke, får mye inspirasjon fra hager jeg besøker. Skulle gjerne gjort det mer :)

   Slett