tirsdag 13. august 2019

Klatreroser

Jeg vil bygge hagen i høyden med klatreroser, mer og mer, kan ikke bli nok. Ikke det at jeg har så mange i forhold til ekte rosesamlere, men de siste årene har det i hvert fall blitt flere, og jeg har fått minst en ny favoritt.

Den nye favoritten er Coral Dawn, en klatrerose som blir 3 meter høy, den remonterer og er herdig til H4. Noe av bladverket tilhører Klokkeranke.

Coral Dawn har fått plass på det nye espalieret på terrassen, og den har klart flyttingen veldig godt. 
 
Det er mulig jeg gjentar meg selv her, men jeg må nesten ta bilde av den hver gang jeg går forbi. 

Tenker jo at flytting akkurat idet rosen har begynt å blomstre ikke er så smart, men det tok bare kort tid før den kom til hektene igjen, og den vokser og produserer blomster som bare det. 

Jeg satt klokkeranken som på det samme espalieret, for jeg trodde jo ikke at rosen skulle klare å dekke så godt første året. Klokkeranken strekker seg mot toppen, men den har ikke begynt å blomstre ennå. 

Jeg måtte også flytte klatrerosen Penny Lane, som vokser i motsatt ende, men den har tatt flyttingen tyngre, selv om det bare var snakk om en meter. Den har begynt å komme med blomster, men har ikke vokst noe i høyden. Denne rosen er også remonterende og skal nå en høyde på 2-3 meter. Herdig til H3-4. Den vokser sammen med blant annet Matrem, en fantastisk staude som er ny av året her, og Høststorkenebb. 

Av de mer etablerte klatrerosene har Alkymist hatt en lang blomstring i år. Dette bildet er fra tidligere i sommer, men fortsatt henger det igjen et par blomster. Bak alkymisten skimtes naboens Svarthyll.

Dette bildet ble også tatt litt tidligere i sommer. I forgrunnen salviens blå blomster, men i midten Ghislane de Feligonde. Jeg oppfatter denne rosen som en buskrose, men jeg har faktisk sett at den har vært merket som klatrerose. Hadde nok blitt litt skuffet hvis jeg hadde kjøpt den som det, men her den står er den veldig flott.

Siste rest av Prestegårdsrosen for noen uker siden, Kirkegårdsrose har jeg også sett at den blir kalt. Nå er vel dette en samlebetegnelse på forskjellige roser som ble brukt på kirkegårder og prestegårder, men uansett er den flott. Her en lav grein, men der den vokser gjennom vivendelen er den i hvert fall fire meter høy. Noen mener den ligner Great Western, og den gjør det, men blir mye høyere.

Lykkefund er en deilig klatrerose, eller rambler. Her vokser den oppover i buskene bak plommetreet, bildet er vel tatt i juli. Det er jo sånn at klatreroser som ikke blir bundet opp blir lavere enn om de blir bundet opp. Denne må klare seg selv så vi får se om den blir 3-4 meter som busk eller 6-8 meter som klatrer. Herdig til H6.

Som vanlig går sommeren altfor fort, men selv om vi hadde den første "høststormen" i går, så er den ikke helt over ennå. Ha en fortsatt fin uke. 

17 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg

  Ja, roser der bliver store og frodige - dem vil vi ha!
  Ghislaine d F lidt af en mellemting - men superflot og lækker!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker Ghislane veldig godt, kjekt med lang blomstring, men den vokser som en busk her :)

   Slett
 2. Hej Ingeborg!
  Riktigt vackra rosor, en klätterros till vill jag gärna prova. Har endast Lykkefund, men är nöjd med den.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Lykkefund er fin. Det finnes jo så utrolig mange å velge mellom, gjelder å finne en som passer :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg!
  Jeg misunner deg sunne og vakre roser. Her får jeg det ikke helt til. De får svartflekk. Unntaket er Lykkefund. Den blir fantastisk. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får nok en del svartflekk her også, spesielt på Louise Odier, den er håpløs. Tenkte det var fordi det blir for mye regn her. Har merket på noen at det hjelper med kukompost :)

   Slett
 4. Klatreroser som gjenblomstrer er topp.
  Jeg har nå merket meg New Dawn :)

  SvarSlett
 5. Skulle jo selvfølgelig være Coral Dawn.
  New Dawn har jeg fra før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja. New Dawn er fin, men Coral Dawn er bedre, her i hvert fall. Jeg flyttet min New Dawn i fjor, og Coral Dawn i år. Sistnevnte vokser godt, mens New Dawn står litt i stampe. Men, gleder meg til begge to til neste år :)

   Slett
 6. Flotte roser hos deg.
  Lykkefunn synes jeg er en fantastisk rose og håper jeg en gang finner et sted den passer inn hos meg.
  Ha en fin dag.
  hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har to. Ingen er plantet på ideelle steder, men jeg bare måtte ha :)

   Slett
 7. Vakre klatreroser Coral Dawn og Lykkefund som blomstrer i hagen din nå.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Veldig fornøyd med dem. Lykkefund er forresten avblomstret etter at bildet ble tatt, men Coral Dawn blomstrer som bare det. :)

   Slett
 8. Hei Ingeborg.
  Flotte roser. Klatreroser har jeg også. Med en liten hage er det fint å kunne bruke høyden.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant. Jeg prøver hele tiden flere steder jeg kan ha noe som klatrer :)

   Slett
 9. Flotte klatreroser hos deg! Det er en fordel at de remonterer, ja. Coral Dawn er veldig fin.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir mer og mer oppmerksom på det med remontering :)

   Slett