lørdag 3. august 2019

Fjellhagen

Hagen på fjellet er helt annerledes enn i byen, den styrer seg mer selv med blomstereng, einer og bjørk, jeg har en liten finger med i spillet, men har egentlig ingenting jeg skulle ha sagt.

Blåklokkene har alltid vært her, men i år syns jeg det er ekstra mange.

Hagen er stort sett vill, og det skal den være. Her på nesten 1000 meter over havet må den klare seg selv mesteparten av tiden. 

En annen blå blomst er Tyrihjelm, den er ikke like velkommen da den er veldig giftig. Planen er å fjerne den, spesielt her som den nærmer seg gressløken min. 

Det er mange bjørketrær på tomta. Planen i sommer har vært å fjerne alle småbjerk, men det gikk ikke helt etter planen, var altfor varmt å holde på med. 

Det er små og store hauger med stein rundt omkring fra da vi gravde ut tomten til tilbygget, jeg bruker dem i små og store prosjekter litt etter litt. 

Liten hyggelig sitteplass på nedsiden av sommerannekset.

Gressløk på hytta må man ha. De store bladene til Tyrihjelmen til venstre skal bort, mens prestekragene gjerne kan bli flere. 

Kanskje ikke så lett å se, men foran i bildet har jeg en overvintret Timian. Bakerst en gresk Oregano som er plantet i år, siden den er gresk regner jeg ikke med at den overlever i fjellsone 8 pluss, men det er lov å prøve. 

Tror jeg må ha strødd ut litt stemorsfrø i fjor. 

Og så var det Finlands vita ros da, den ble flyttet fra midlertidig plassering i fjor. Foreløpig er den veldig lav, men har mange blomster. Min største inngripen i naturen. 

Den er søt, Finlands vita ros, den er herdig til sone 8, så den skal kunne klare seg her oppe i fjellet. 

Min yngste datter Emma har med seg løfteutstyr opp, og får ekstra energi av å trene blant prestekrager og mye annet fint å se på. 

I fjor hadde jeg et bålprosjekt, en gravemaskin danderte de store steinene og jeg de små. Et hyggelig sted å sitte i lange sommernetter, som til tross for høyden har vært varme denne sommerferien, som nå dessverre nærmer seg slutten.
Ha en fortsatt fin helg.

16 kommentarer:

 1. Vakre blåklokker! De er så fine og finnes ville her også. Synes de er en av de vakreste markblomstene vi har. Må være spennende å ha en fjellhage.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt med fjellhage, spesielt siden den for det meste klarer seg helt fint selv. Enig, blåklokker er av de vakreste. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Tak for dette kig til din imponerende fjeldhave,
  Ja det kan nok godt betale sig at fjerne birkene før de bliver for store. Imponerende med overvintrende timian - den må have været godt beskyttet af vinterens sne.

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir som regel mye snø her, er litt spent på om timianen kommer i blomst før vinteren. Bjørkefjerningen må bli en høstaktivitet når sommeren er så varm :)

   Slett
 3. Koselig med bålpanne til lyse vakre kvelder. Blåklokker så jeg mer av før, de er på en måte blitt vekk.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan tenke meg at blåklokker er litt avhengig av at det ikke blir for gjengrodd. Har prøvd å få til her i byhagen, men det har jeg ikke klart, så jeg får klare meg med de på fjellet. :)

   Slett
 4. Det är underbart vackert när naturen får sköta sig själv utan stora ingrepp av oss människor.
  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, egentlig skulle den fått være helt i fred, før gikk det kyr her som beitet ned bjørka, men nå må vi hjelpe til litt selv :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Det är vackert, och fint att du låter naturen rå om sig själv. Finlands vita ros passar bra in.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal ikke bli en rosehage her, men jeg hadde lyst til å prøve akkurat den. Blir spennende å se hvor stor den kommer til å bli. :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg.
  Må være spennende å ha en fjellhage. Blåklokker er nydelige. Ser ikke så mye av de her lenger.
  Blir stemningsfullt med bålpanne.
  God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er jo veldig glad i levende lys og bål, er så fornøyd med at vi klarte å få til flere kvelder med det i ferien. :)

   Slett
 7. Hei Ingeborg.
  Vakkert når naturen stort sett får styre seg selv!
  Trenger ikke så mange inngrep da:-)
  Supert med naturtomt.
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, det er så mye fint som bare er der helt av seg selv, men prestekragene er selvsagt sådd. :)

   Slett
 8. Så vakkert!!! Liker så godt tufter med villblomster!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også, nydelige grøftekanter også, helt til kommunens klippemaskin kommer. Skal prøve å legge grunnlaget for flere villblomster etter hvert. :)

   Slett