mandag 13. mai 2019

Flerårige grønnsaker

Jeg er jo en fan av flerårige grønnsaker og urter, men tar de livet av hverandre?

Luftløk og Myske (galium odoratum) ser ut til å trives sammen. På luftløken (allium cepa proliferum) bruker jeg alle deler. Myske har jeg ikke brukt ennå, det er kanskje mer en medisinplante enn en matplante, men i Sverige brukes myske til å sette en ekstra smak på eplemosen og i Tyskland brukes den i vinen om våren. 

I denne pallekarmen har jeg plantet asparges, de kom opp i fjor, men i år ser jeg ikke snurten av dem. Kan det være mysken som irriterer røttene? Eller kanskje det er mesterroten, som også vokser der og som har vokst noe enormt fra i fjor til i år. Det kan ikke være vinteren for den har vært mild. 

Mesterrot, peucedanum ostruthium, er i ferd med å ta over pallekarmen, så den må nok flyttes. Kanskje jeg må flytte alt og prøve asparges en gang til. Jeg vet jo at asparges ikke liker å bli forstyrret på røttene. Mesterrot kan brukes som løpstikke, og som dryss i salaten, men i for store mengder kan den være lett giftig. Det står mer om Mesterrot og Myske på rolv.no.

Fint vær, men fortsatt litt kaldt her, ha en flott ny uke i hagen. 

14 kommentarer:

 1. Spennende med flerårige grønnsaker. Det er jo kjekt at grønnsaker kommer igjen og ikke må plantes hvert år. Kjølig fortsatt her også.
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 2. Hei Ingeborg

  Det er jo alletiders - mange af de flerårige ser også rigtig flotte ud - med blomstrer og det hele.
  Du har helt ret i at mange planter nærmest bekriger hinanden i jorden - de konkurrerer med kemi og symbiosepartnere.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå blomstrer grønnkålen her, ikke akkurat flerårig, men toårig i hvert fall. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg.
  Mesterrot tok helt overhånd her også for et par år siden. sikkert ikke dumt å prøve asarges i et eget bed:-)
  Her venter vi på varmen igjen/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får dele litt Mesterrot med hagelagets planteloppemarked om et par uker. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Synd att inte sparrisen kom upp i år, kanske var det konkurrensen. Dottern har planterat dem helt för sig själv, och det har fungerat bra.
  Idag var det varmare väder, känns skönt.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har faktisk kommet opp to aspargeser, den ene er fin, den andre helt sneglespist, men jeg skal flytte både mysken og mesterroten sånn at den får bedre vilkår. :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg!
  Da vet jeg at jeg ikke skal plante masse annet sammen med aspargesen. Jeg har sådd planter i år og satser på langtidsprosjekt :) Frøene har spirt godt og jeg innbilder meg at plantene blir herdigere når de har "vokst opp" i kaldt klima.
  Ha en flott onsdag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har du nok helt rett i, at plantene blir herdigere hos deg. Jeg har hørt at blomstene får klarere farger også :)

   Slett
 6. Hei Ingeborg!
  Jeg tror at aspargesen har det best alene. Mesterrot har vi også, men har aldri prøvd den som mat. I fjor kjøpte vi flere potter (på salg) med ramsløk. Det er så godt.
  I dag kom varmen tilbake. Det er så himla deilig.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker litt Mesterrot i salaten, men bare litt, ett blad. Ramsløk har jeg ikke våget å ta inn i hagen, det vokser masse vilt ikke langt herfra. :)

   Slett