onsdag 2. januar 2019

Spiselig vintersåing og vårplaner

Jeg sår ikke noe særlig om vinteren, ikke har jeg plantelys og ikke har jeg varme i drivhuset, men noen få ting har jeg allikevel sådd, og mer blir det selvsagt utover våren, som forhåpentligvis er på vei.

Kurven med både kortreiste frø fra egen hage og innkjøpte er klar. Det blir alltid litt mer enn jeg har tenkt. Av spiselige nye frø har jeg kjøpt inn artisjokk (har prøvd å overvintre kjøpte planter to år uten hell, men har tidligere klart å overvintre frøsådde, så da prøver jeg det igjen), i tillegg blir det kirsebærtomat, Mizunakål, Spinat, Slangeagurk og rødbet. Jeg begynner ikke å så noe av dette på en god stund ennå, har ingen glede av tynne slengete spirer. Kanskje prøver jeg mizunakålen når lyset blir litt bedre.  Det blir vel også å så dill, grønnkål, reddiker, paprika og vanlig salat fra fjorårets frøbeholdning etter hvert. Jeg har etter hvert lært meg å ikke så alt i frøposen samme sesong.  

Jeg var jo på foredrag med Sara Bäckmo i høst og ble jo litt inspirert, spesielt til å prøve Vinterportulakk og Vintersalat, førstnevnte hadde jeg i sommer, og det er en favoritt. Det står også på pakkene at disse kan sås inne gjennom vinteren, også uten ekstralys, men det går ikke. Spirte godt, men dånte etter hvert. Nå står de på et kaldt rom i tilfellet de kommer seg, noen frø er jo sånn at de forsvinner også kommer de igjen. De tørre ertene som jeg sådde ble imidlertid en stor suksess, de gikk fra sådd til spiselig salat på et par uker. 

Nærmest står Vinterportulakk, bortenfor har Vintersalaten nettopp begynt å spire, egentlig ser de litt omvendt ut, men det er sånn jeg har merket, begge ble sådd 16.11. Lengst borte vokser noen kortreiste frø av japansk salatblanding som ble sådd tidligere i høst. Tanken er at de vokser etter hvert som de får lyst, og så kan de forhåpentligvis høstes tidlig. De står i isoparkasser i drivhuset, men bortsett fra at jeg i frostperioder legger over et teppe etter spiring har de ikke noen annen beskyttelse. Kanskje sår jeg en omgang til om noen uker og så får vi se om de blir spiseklare samtidig (jeg har erfaring fra at f eks Blodbeger, som mange sår veldig tidlig, som blir sådd i april, fort tar igjen de som er sådd i februar eller mars, og da er jo ikke tidlig såing noen vits). 

Mens bildene over er fra i dag er dette bildet fra 14.november, tenkte kanskje jeg kom til å få markjordbær til jul, men med noen frostperioder gikk det ikke helt sånn. Koselig at de blomstrer utover vinteren, de gjør det fortsatt, men litt slitne er de jo.

Håper du har hatt en fin jul, mildvær eller snø og frost, og at det nye året blir et supert hageår. 

10 kommentarer:

 1. Hej Ingeborg

  Alletiders at du er igang - det ser godt ud!

  Ha et dejligt nyt haveår

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å se om det blir noe mat ut av det :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg! Jeg kjente at jeg fikk lyst til å så selv også :-)) Og jeg har både lys og undervarme så jeg har ingen unskyldning for ikke å sette i gang :-)) Men først må julen ryddes vekk! Ønsker deg et flott nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kribler jo litt, men jeg venter en god stund før jeg sår mesteparten, skal jo holde det i live til det skal ut også :)

   Slett
 3. Så godt å være i gang med såing! Jeg har bare bestilt frø, men det er jo en start det også.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, foreløpig blir det bare planer, jeg har bare sådd en staude ute, og disse salatene som en test, så får vi se hvordan det går :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg!
  Ja nå er det endelig såtid igjen. Har sett over beholdningen, men må nok bestille noe mer jeg også. Til sommeren har je endelig mange pallekarmer som skal fylles med planter.
  Ønsker deg fortsatt ei fin uke,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir en del å så selv om jeg hvert år sier til meg selv at til neste år skal det bli mindre, og det er kjekt å ha noe selvprodusert som fyller i bed og krukker. :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Väntar på fröleverans , sen skall jag starta. Visst är det trevligt när man ser det första gröna komma upp. God fortsättning på 2019!
  /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må prøve å ikke kjøpe flere frø, begynner vel snart å sette opp planer for når jeg skal så hva. Alltid kjekt å komme i gang :)

   Slett