tirsdag 8. mai 2018

Kjøkkenhagen

Endelig er jeg i gang i kjøkkenhagen. Noe kommer igjen fra år til år, men i år har jeg for første gang på lenge sådd litt gulrøtter, og også rødbeter, som jeg bare har prøvd en gang før.

I fjor plantet jeg syre, eller hagesyre heter vel denne. Både dekorativ med de røde nervene, og god i salaten. Dette bildet er fra i fjor, men den er allerede stor ute nå, og har kunnet høstes en stund. Kjekt med spiselige vekster som kommer igjen år etter år. Bak skimtes ruccola, staudevarianten strandsennep, den er ikke kommet så langt foreløpig. 

I fjor kom jeg hjem med mesterrot (peucedanum ostruthium) fra planteloppemarkedet, den er også godt i gang nå. Foreløpig har jeg ikke brukt av den, må lese meg litt mer opp, men den kan visstnok brukes som løpestikke, og røtter og frø kan brukes som peppererstatning og skal være enda sterkere i smaken. Mesterroten skal kunne drive både djevelen, troll og hekser på flukt iflg rolv.no, så da er vi i hvert fall sikre her. 

Her er det sådd. Luftløken kommer tidlig og er allerede stor. Den lille stilken i forgrunnen er en overvintret grønnkål. 

Jeg har jo ikke så stor plass i de fire pallekarmene mine, så jeg har sådd litt gulrot og rødbet i bøtter også. Vinduene legger jeg på delvis for å få litt fart, og som beskyttelse for spesielt rødbeten, som liker varm jord, og delvis for å holde katter unna. Det bruker jeg også greiner til (se kornellen på bildet over). 

I denne pallekarmen vokser det blant annet jordbær, og gojibær (som foreløpig har gitt null avling). Kanskje vokser det litt hvitløk her også. Hadde jo så fin avling i fjor, og brukte de største som setteløk. 
Det har vært en fin, men vindfull dag her i dag. Jeg har fått ryddet litt rundt omkring, men ikke så mye, ikke så lett å konsentrere i stiv kuling, selv om det er varmt og sol. Ha en fortsatt fin uke.

8 kommentarer:

 1. Vi kuttet ut grønnsaker for tre år siden, gulrotflua tok den sist gnisten fra meg. Og så tok det jo endel tid..Men vi har fortsatt tomat, agurk og paprika i drivhuset. og så tenkte jeg å plante litt dill i et par bed, og noen urter i krukke.
  Ha en fin maidag, forhåpentligvis uten vind:-)
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg syns ikke alltid at avlingen står i forhold til innsatsen, men allikevel prøver jeg igjen ... :)

   Slett
 2. Hej Ingeborg!
  Ser fint ut, stora plantor. Jag sådde morötter och sallad igår, det skall bli ärter och bönor också. Var på växtgården igår, och köpte en kruka med dill och persilja. Har inte lyckats med dillen de senaste åren, så nu skall det gå bättre. Härligt att plocka grönsaker från egna odlingar.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lykkes heller ikke med dill, men prøver igjen, år etter år. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg.
  Jeg har også fått plantet litt grønnsaker. Det kan kanskje være innbilning, men det som du dyrker sjøl smaker mye bedre. Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke det er innbilning. Da vi hadde kanin og han kunne velge mellom egne druer eller gulrøtter og de fra butikken valgte han alltid de vi hadde dyrket selv. :)

   Slett
 4. Heisann, ja, nå er det grotid ... og ryddetid! Ruccola har overvintra i bedet ute og vokst seg kjempestor nå. Er foreløpig ikke blitt så mye plastrydding på meg, men det er aldri for sent. Min tur kommer! Folk går jo man av huse nå for å bidra og gjøre en innsats, kjempeflott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ruccola har overvintret her også, men foreløpig er den ikke så veldig stor. Det er utrolig med alt som er plast når en tenker etter. Ja, vi må rydde :)

   Slett