tirsdag 17. april 2018

Fuksia og pelargonia

I kveld kommer leder i Norsk Fuchsia og Pelargoniaforening, Grethe Olsen, for å prate om fuksia for Haugesund hagelag. Håper på masse tips. Mine egne fuksia står nå ute, og har gjort det siden torsdag i forrige uke. Pelargoniaene må fortsatt være inne, det er for kaldt for dem ute foreløpig. Hele spisebordet er fullt.
Det er vel fortsatt mulig å få kjøpt stiklinger av fuksia på hagesentrene, denne ble en gang i tiden kjøpt som stikling. 

Det blir jo litt bæring når en har mange planter som skal overvintre i kjelleren, planen er å flytte alle til lette krukker etter hvert, f eks i sink. 

Plantinum vokser kjapt og blir stor.

Det finnes jo fuksia i mange forskjellige farger. De aller fleste av mine er helt vanlige og kjøpt på hagesenter. Navnelappen pleier dessverre å forsvinne i første ompotting. Jeg potter om hvert andre eller tredje år avhengig av hvor mye tid jeg har. Hvis jeg ikke potter om fyller jeg på med litt ekstra kompostjord. 

Som små ballettdansere, fuksiablomstene. Deilig med en dekorativ plante som liker seg i skyggen. 

Mange hevder at pelargonia ikke liker regn, men jeg har de aller fleste i krukker under åpen himmel. Det går veldig greit, og her regner det jo ikke akkurat lite. Pelargonia er halvsukkulent og klarer seg derfor lenger enn f eks fuksia uten vann. 

Dekorative planter, og selv om jeg stønner hver vår og høst når de skal inn og ut, så angrer jeg ikke når sommeren kommer med blomster. En annen ting som er fint både med pelargonia og fuksia er at sneglene ikke liker dem, så de kan plantes direkte ut i bedet. 

Denne oransje liker jeg ekstra godt. 

Det kommer stadig nye blomster gjennom hele sommeren, og helt til høsten kommer. 

Humlene liker også pelargonia, denne humlen tumlet rundt i denne i evigheter, og jeg satt og så på. Ha en fortsatt fin uke i hagen med eller uten snø. 

8 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg.
  Fine bilder. I år har jeg kjøpt stiklinger av fuksia for første gang. Blir spennende å se. God kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. De blir nok fine tenker jeg, fuksia er en veldig grei plante. :)

   Slett
 2. Så mange flotte fuchsia og pelargonia du har! Det blir store planter av de hvis de overlever i mange år.
  Ha en flott uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de tar litt plass etter hvert, og er tunge. Lærte på foredraget at det går fint å skjære av rotklumpen, så kanskje jeg skal gjøre det og bruke litt mindre krukker. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Köpte mina första fuchsia sticklingar förra året, det blev en fin planta. Har inget bra förvarings ställe, så den lever nog inte mera. Så vackra färgkombinationer och vackra pelargoner hos dig.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Greit når en kan kjøpe stiklinger og få fine planter samme år. Jeg har heldigvis en kjeller jeg kan sette dem i, men et år overvintret de i kaldt drivhus. De stod på isopor og ble pakket litt inn (ikke helt). Var vel minus ti i hvert fall det året, og det gikk fint. :)

   Slett
 4. Arvet noen fuchsia for noen år siden (skikkelig gamle), nytt bekjentskap for meg, og de har greid seg bra på planterommet. Tenkte å beskjære rotklumpene i år.
  Ellers står de fleste av mine pelargonia også ute , uten tak over, og de tåler det meste, men liker ikke for mye regn:-)
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Store, gamle fuksia er jo utrolig flotte da :)

   Slett