onsdag 8. februar 2017

Mose i plenen og andre steder

Mange gjør alt de kan for å få mosen bort fra plen og bed, men jeg syns den er så vakker, og god å gå på, og den gjør at det ikke er nødvendig å klippe gresset så ofte. Så jeg vil gjerne ha mosen der. Og så kan det være at noen som googler mose i plenen og kommer inn hit og blir litt snurt og heller vil vite hvordan man får den bort, og da er vel det vanligste svaret; mekanisk fjerning med f eks en rive, eller mer sol. Noen sverger til kalk, men det har jeg nå hørt ikke hjelper så mye. Etter mekanisk fjerning kanskje en omgang med gjødsel for at gresset skal få litt voksehjelp. Men det aller beste syns jeg er å la mosen få bli.

Krokusen er ikke kommet her ennå, men mosen er der. Jeg vet ikke helt hvorfor løkblomstene kommer opp så forskjellig i samme området, for noen steder er krokusen her, men kanskje jeg har plantet løkene litt dypt. Dette bildet er fra mars, bildene nedenfor er fra i går. 

Mosedekket bakke, snøklokkene begynner å komme. Sørsiden av hagen, gjerdet. Tujahekk og bambus i vest. 

Mose i bed også, dette er et stort bed på nordsiden. De hundebæsjaktige røttene helt i forkant tilhører skjoldsildren, planen er å få dem bort herfra før de tar helt overhånd, men om jeg klarer det vet jeg ikke. 

Mye mose i trappen opp mot der drivhuset en gang stod, nå er det bare gulvet igjen, og bordet. Forhåpentligvis kommer det nytt drivhus i løpet av, jeg vil si våren, men året er kanskje mer realistisk.

Mose på stammene til den eldste rododendronen også. 

Mose i muren. Foran en hagesildre

Mose kan jo brukes til å beskytte stauder som skyter fort i været. Dette er en vortemelk (euphorbia griffithii fireglow) som jeg kjøpte i høst. 

Har akkurat lest om mosemaling, og det er noe jeg har lyst til å prøve, foreløpig har denne engelen fått et lag med yoghurt og er blitt kledd i mose. 

Klosterklokkene er også i ferd med å vise igjen i hagen, foran er det vel fifty/fifty med gress og mose. 
Det har vært et nydelig vær i dag, flere kuldegrader enn i går da disse bildene ble tatt, men den sure vinden har heldigvis stilnet. Det er kaldt og tele i bakken. Sekken med jord som står utenfor er knallhard, men jeg har allikevel fått sådd noen frø som ble lagt i bløt i går og som bare måtte ned. Ha en fortsatt fin uke. Og besøk meg gjerne på fru Halds hages facebookside også.

27 kommentarer:

 1. Hrlt enig! Jeg synes også at mose er veldig fint, og prøver å få den til å bli på nordsiden av huset. Kalk hjelper ikke nei. Jernrive hjelper mer :)

  Her er alt helhvitt etter å ha fått 13 cm med snø, og det bare fortsetter. Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig med litt snø også, her er kaldt, får ikke helt opp varmen på kontoret mitt på loftet, men snø har vi ikke fått.

   Slett
 2. Hei. Vi har ikke plen, men jeg synes det er fint med mose. Nå er det mye snø, så vårfornemelser trenger jeg ikke ha på en stund. Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fortsatt ingen snø her, men kaldt. Ikke noe hagevær.

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  Jeg har hørt om rosemaling, som også findes i en svensk version. men mosemaling er nyt!
  mine Crocus er også meget tilbageholdene i år, måske de bare venter på at den pludselige vinter, vi lige har, skal blive forbi?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blir det varmt igjen nå er det sikkert mye som eksploderer. :)

   Slett
 4. Hei. Jeg har heller aldri drevet med mosefjerning, for jeg syns det er fint med mose i plenen. Mosemaling har jeg hørt om, og det ser morsomt ut. Krokusene mine har heller ikke kommet ennå.Vi får vel bare smøre oss med tålmodighet:) Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo tidlig for krokus, men jeg ser det er mange som legger ut at de har kommet. Ingenting som kommer nå i hvert fall i denne kulden, tror jeg må flytte kontoret ned på kjøkkenet hvis jeg ikke får opp varmen her. :)

   Slett
 5. Mose er fint det...hører med i hage-landskapet syns jeg:)
  Magnoliaen min er Merill..helt riktig:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Merrill er super, selv om jeg stort sett bare får blomster på solsiden :)

   Slett
 6. Hehe jeg er nok en av de som går til krig mot mosen, bortsett fra på nordsiden av huset. Der kan den bare få lov til å være.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt at du kan ha litt mose i hvert fall, det gir stemning, syns jeg. :)

   Slett
 7. Hej Ingeborg!
  Vi har mossa i gräsmattan under de stora träden, det är inte mycket att göra åt.
  Vi får vänta länge på både snödroppar och krokus. Det är kallt ute, så våren verkar avlägsen.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Mose under trær er superfint. Ja, når en venter på noe fint, og så videre :)

   Slett
 8. Jeg liker også mose i hagen og fjerner den ikke. Fine bilder fra hagen din med mose.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Mose må til for å få den rette stemningen. :)

   Slett
 9. Må nok si meg enig med Lene :-)
  Vi kjører over plenene med mekanisk plenrenser hver vår, og det blir luftig og lett og utrolig lett å rake...
  Ellers må nok også vi vente en stund på krokus og snøklokker.
  Ha en fortsatt fin uke.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er to leire der, for og mot mose i plenen :)

   Slett
 10. Hej!

  Kul att du tar upp mossan i ditt inlägg, jag är en sann mossvän och jag planterar mossa i min skogsträdgård. Det är så vackert med olika mossor som bildar mönster.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Så akkurat en hage til et nybygg som sikkert mens de ventet på å få tid til å så plen har fått en fantastisk moseplen med jeg vet ikke hvor mange mosesorter, en sånn vil jeg ha også. :)

   Slett
 11. Jeg er så enig. Herlig med et innlegg med hyllest til mosen. Jeg har massevis av den i hagen. Plages ikke. Den er så myk og grønn. Pynter opp. Har nok gress, så setter pris på mosen både på plenen og på steiner rundt omkring.

  God helg.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å se at det er så mange som liker mose. :)

   Slett
 12. Da har jeg likt siden din på facebook også! Jeg har også en "avlegger" der, det finnes jo mange som synes det er enklere å følge en side der. Ha en fin lørdag! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det jeg forstod etter hvert også. Tror jeg skal bytte fra bok til garden, tror jeg det var du hadde, hvis jeg får det til. :)

   Slett
 13. Hei! Den mosekledde engelen var litt av et syn :) Jeg liker også mose, det er vel kun levermosen jeg ikke er så begeistret for i diverse bed i feriehagen. Tror den ankom via en kjøpt plante, uansett er den lett å rydde vekk, og så får den heller komme tilbake når forholdene trigger vekst. Enig i at mose i plenen er fint, jeg har et avslappet forhold til den. Det er vel bare der det er mest tråkking at den blir stygg og kanskje ikke basser like fint. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mose i hagen minner meg om landet hos mormor om sommeren da vi var små. :)

   Slett
 14. Helt topp med mose:) Den plager ikke hagen min, men beriker den. Og så slipper en så mye klipping.

  Jeg har og prøvd yoghurt på noe for å få mose til å vokse, men fikk det ikke så bra til. Jeg hørte etterpå at en kunne blande yoghurt eller kulturmelk med jord, gni inn og så kom mosen etterhvert. Jeg skal prøve på betong, og se om det går.

  :-)

  SvarSlett