tirsdag 8. november 2016

Overvintring av fuksia og pelargonia

Pelargoniaene har vært inne i en drøy uke, og nå har fuksiaene kommet inn også, først fikk de en ukes tid i drivhuset, men så tok jeg dem inn, dumt å risikere noe når det er meldt om mange kuldegrader fremover.

Først stod de fleste pelargoniaene under taket i utestuen. Er litt greit å samle dem i tilfellet de må inn i en fart for de står vanligvis plassert rundt på forskjellige steder i hagen. Alle kom inn for en uke siden, men platiniumen har stått ute hele tiden, den vet jeg tåler litt frost.

Fortsatt god blomstring, selv om blomstene er færre og mindre på mange av plantene, siden de ikke har fått gjødsel siden juli, er mange like fine. 

Her er jeg med en platinium, på vei fra et sted til et annet, via drivhuset.

I vår satt jeg forskjellige pelargoniastiklinger direkte ut i bedene, fordi jeg ville se hvor mye de vokste i løpet av en sesong i forhold til i krukke, og min konklusjon er at de liker seg bedre i krukke. De flotteste ble gravd opp og satt i krukker for å overvintres inne.

De fleste fuksiaene ble i første omgang plassert i drivhuset. Jeg har overvintret vanlige fuksia i uoppvarmet drivhus, men da må de selvsagt pakkes inn. Jeg foretrekker å ha dem i kjelleren.

Fortsatt er blomstene fine. Både pelargonia og fuksia blir oppbevart i kjeller over vinteren her hos meg. Rommet er et vanlig kjellerrom uten oppvarming, med et lite vindu. Jeg tar ikke av blader, men korter noen ganger inn de lengste greinene, spesielt får denne fuksiaen her lange greiner. Hovedklippen blir tatt til våren. Jeg vanner litt et par ganger i løpet av vinteren. 

Litt stemoderlig behandlede fuksiastiklinger fra i år. Mulig disse får stå et sted der jeg kan følge litt med siden de fortsatt er små. 

Denne har fått stå på trappen ute helt til alle kom inn på søndag. Nå står den på kjøkkenet og der får den stå så lenge den blomstrer. Jeg setter krukkene ned i kjelleren etter hvert som blomstringen er ferdig.




Denne heter Tom Thumb, og er herdig ute her i sone 2, men den dør helt ned hver vinter, og rekker ikke å vokse mer enn dette på en sesong, den starter også blomstringen veldig sent. Så i år har jeg bestemt meg for å prøve å ha den inne. Foreløpig står den i den kalde yttergangen. 

I år er det bare de først rosa og hvite pelargoniaene som har fått plass i trappen. De andre står foreløpig i stuen. Jeg tar dem ned i kjelleren etter hvert som de er avblomstret, de fleste er nede i slutten av måneden, men noen av de minste får kanskje stå fremme hele vinteren. De trives både på soverom og i stuen, og min erfaring er ikke at de trenger ekstra lys selv om de står i et oppvarmet rom. I fjor vinter hadde jeg en som blomstret på peishyllen gjennom hele vinteren.   
Alt det andre er også kommet inn nå, georgineknoller, himmelsblommaknoller, afrikas blå lilje (som gjerne vil ha litt gjødsel etter blomstring og frost før den kommer inn), potetblomsten, cannaen, blodbeger. Det er fortsatt en nydelig dag her, med sol og vindstille, men i dag morges var det minus 4, så da var det kanskje bra at alt som skal inn er inne. I fjor tok jeg ikke inn før 21.november, men da var blomstene litt stresset, så det var nok litt sent. I kveld er det hagemøte i Haugesund hagelag, og vi skal bli inspirert av vår nestleder, Karl Edvard Eidsvåg, som skal lage dekorasjoner til førjulstiden.
Ha en fortsatt fin uke, og ikke glem at Fru Halds hage blir en flott julepresang.

8 kommentarer:

  1. Dere har nok et mildere klima enn oss, her har pelargonia og fuksia vært satt til vinterlagring for mange uker siden.
    Har endel inne også, i tilfelle noen ikke overlever på uthuset:-)
    Ha en fortsatt fin uke.
    Eirin

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt å ha litt forskjellige løsninger for å være på den sikre siden. Ja, det er nok mildere her på vestlandet. :)

      Slett
  2. Det høres så eksotisk ut å overvintre fuchsia ute! Skulle gjerne hatt noen som overlevde ute her også, men der er nok bare en drøm :)
    Nydelige er de i rosa og hvitt,

    Ha en fin kveld

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, men litt kjedelig når de fryser helt ned å må begynne forfra hvert år. Det er det samme med agapanthus, den kan overvintre her, jeg prøvde første gang i vinter og bladene har kommet opp, men den er veldig liten. Så da er det kanskje bedre å overvintre inne tross alt. :)

      Slett
  3. Så flotte varianter du har der, og veldig interessant eksperiment som viser at de trives best i krukke! Det er rene naturfagtimen du har bedrevet der i hagen :) kjempeglad for den konklusjonen her, jeg synes nemlig de kommer så fint til sin rett når de står i krukke. Og så er det bra at de tåler at man glemmer å vanne :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, pelargonia er supre i krukke, grunnen for at jeg ville prøve i bedet var også siden sneglene ikke liker dem, men de forsvinner litt i bedet. Kanskje jeg skal prøve å sette plante ut en av de store til våren. :)

      Slett
  4. Hei, De har det nok best i kjelleren nå ja. Det begynner å bli kaldt her i den varmeste landsdelen også nå, i alle fall om natten. Jeg har ikke så mange som må inn om vinteren, men de jeg har har flyttet inn :)Ha en fin uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg måtte også resignere og ta inn, men jeg har faktisk fortsatt en engelsk pelargonia som står ute i full blomst, tenkte at jeg skulle se hvor lenge den holdt ut. :)

      Slett