torsdag 8. oktober 2015

Bjørnebær


Bjørnebærsaus over vaniljeisen er nydelig. I noen år hadde jeg en flott bjørnebærbusk i hagen, den vokste i en vifteform inni et stativ flettet av pil og hassel og andre egnede greiner jeg hadde i hagen. Men så begynte avkommene å vise seg. Flere meter fra der busken stod dukket det opp små bjørnebærskudd, både i plenen og i bedene. Jeg ble anbefalt å grave ned en beskyttelse en halvmeter ned i jorden, men siden planten allerede hadde stått i noen år ble det for komplisert. Det kom nesten tårer da jeg måtte flytte den. Den havnet nederst i hagen, i et hjørne med mur på to sider og et stengsel av plast som ble gravd ned foran. I år er det faktisk litt bær, men de får for lite sol så noen avling blir det ikke, hovedsakelig fordi jordskokken som vokser like ved er skikkelig klengete og skygger. Det sier seg selv at jordskokken må bort, men til hvor er foreløpig et uavklart spørsmål. Jeg klarer ikke å kvitte meg med den heller der den står og ser på meg,eller akkurat nå, ligger utover, med sine gule søte blomster og de gode og sunne knollene som jeg vet ligger nede i jorden.

Jeg mimrer tilbake til den gang bjørnebærene stod i full sol hele dagen og hadde en sjanse til å modne. Sorten Black Satin er uten torner, men ikke veldig søt å spise rett fra busken. I dessertsaus og syltetøy er den derimot super.  

Selv ikke i full sol klarer alle bjørnebærene å bli modne. Men når alt håp er ute for å modnes ute i hagen, går det an å ta inn kvister å sette i en vase i vinduet, så vil noen flere modne. Kvister med umodne bjørnebær er også dekorative i vanlige buketter. 

Sånn så den ut da den stod inne i det flettede stativet sitt. Alternativt kan bjørnebær også espalieres. 
Ha en fortsatt fin uke, her er det til tross for høstlig og litt mye vind, fortsatt fint å være ute i hagen.

14 kommentarer:

 1. Vi har mange bjørnebærbusker på gården, og de har kommet med utrolig mye bær i år! Jeg regner med at din er en tornefri hagebusk? Våre er ville, og fulle av torner. Men jeg plukker de, smerte og kloremerker til tross.Bjørnebær trenger mye sol, for at bærene skal modnes. Ha en fortsatt fin uke du også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sol har det ikke akkurat vært for mye av her i sommer så det er nok også litt av grunnen til at avlingen ikke blir så stor. Ja, min er heldigvis tornefri, men er bærene gode nok er kanskje torner ingen hindring.:)

   Slett
 2. Bjørnebær tror jeg faktisk ikke jeg har plukket siden bandommen, da hadde vi et "bjørnebærsted".
  Plass i sola har vi, er litt skeptisk til rotskudd, men det er noe å tenke på :-)
  Ha en fortsatt fin uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, rotskudd er noe dritt, i hvert fall når det blir så mye, men det kan jo være det finnes sorter som ikke er så ille.

   Slett
 3. Bjørnebær er så fine, og så godt til is. :) Synd med busken din. Du kan jo flytte den tilbake og ha den i en diger snekret kasse eller noe lignende? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en kasse var en god ide. Jeg gir den et år til der den står og ser om jeg får flyttet jordskokkene først. Hvis ikke blir det ny flytting på bjørnebærene også.

   Slett
 4. Flotte bær - ærgerligt at de ikke vil modnes. Det er ikke så godt med rodskud, men synd du måtte flytte den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, neste år får jeg sørge for at de får mer sol, i hvert fall når det gjelder de forhold jeg kan ha kontroll over.

   Slett
 5. Så flotte bjørnebær du viser! Det vokser ikke på disse kanter på landet, for her er det for kaldt til at de trives. De er utrolig vakre å se på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en veldig dekorativ busk i alle stadier egentlig. Så synd at det blir for kaldt hos deg.

   Slett
 6. Ja, björnbär behöver både sol och gott om plats. Jag har inga i vår egen trädgård, men jag har planterat en planta i terapiträdgården på jobbet. Där växer den så det knakar! Så goda bären är, vi brukar baka björnbärspaj till våra vårdtagare på hösten. Det blir uppskattat:-)
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Bjørnebærpai høres veldig godt ut, blir det nok modne bær til neste år skal jeg jammen meg prøve det.

   Slett
 7. Nydelige bjørnebær! De er både vakre og deilige å spise! :)
  Skjønner godt det ikke var gøy å flytte på den. Men bra at du fortsatt har den i hagen. Det kommer nok mange bær neste år!

  SvarSlett