mandag 11. oktober 2021

Høst og om å gjøre plantekupp

Når høsten kommer har jeg fått hagefarten skikkelig opp, og flyr rundt på hagesenter for å se om jeg kan få gjort noen kupp. Jeg må finne nye plasser til nye planter, som må skrus ned i jorden for å få plass. Hagen kan selvsagt også nytes som den er, og fortsatt er det faktisk ganske mye å nyte, selv om jeg i hodet mitt allerede er i gang med neste sesong.  

Jeg har kjøpt to nye Hostaer i høst, denne heter Blue Vision, og blomstrer nå. De fleste bildene denne gangen er tatt for noen få dager siden. Den andre skimtes også, den har spissere blader og heter Jurassic Park. Begge står foreløpig i krukke på terrassen og skal plantes i et nytt bedprosjekt neste år. 

Har også kjøpt Angel Wings, planten med det gråhvite bladverket på bildet. Den bør inn om vinteren, og er derfor satt i en lett, liten potte. Planten foran er Lavendel, og de gule bak er Tagetes Tangerin Gem. Tagetesene har jeg allerede begynt å ta frø av.  

Denne dukket plutselig opp. Jeg tror det er en Sommerasters, White Princess, som har selvsådd seg ut av krukken. Det er veldig kjekt å se at sneglene tydeligvis ikke tar Sommerasters selv om de vokser i bed. Denne sommerblomsten tar jeg også frø av, men spesielt denne fylte er litt vanskelig for de kommer litt sent og akkurat nå er blomstene klissvåte. 

For et par uker siden var jeg på det lokale hagelagets første arrangement siden koronaens start. Der fikk jeg kjøpt denne hos foredragsholder Kjell Ebne fra Karmøy. Det er en fylt romersk kamille, som jeg kan lage te av. I går ble den plantet også. 

I bedet på nordsiden (det blir helt skyggelagt om vinteren) blomstrer både Storkenebb og Potentilla. Røde bær på Prydeple. Foran Rododendron og Pil. 

Jeg har sikkert sagt det før, men jeg er veldig imponert over rosen Chippendale. Nå er den i gang med den største blomstringen den har hatt siden jeg plantet den for en tre, fire års tid siden. Det er vel den tredje blomstringen i år.

Det er mange roser og knopper som har åpnet seg bare i de siste dagene etter at bildet ble tatt, til tross for harde regnbyger og kraftig vind ser det ut til at de klarer seg bemerkelsesverdig godt. Kanskje skal jeg prøve å komme meg ut mellom bygene og plukke en bukett.  

Det er jo definitivt høst i hagen, rognebær og villvinens bladverk skaper fortsatt høstfarger i hagen. Til høyre i bildet her vokser Eføy.  

Denne høstastersen ble med hjem fra et hageloppis for noen år siden, den gir fin farge til dette bedet som har mye skygge på denne årstiden. Det spisse bladverket tilhører en gul Iris.

I år har jeg hatt mye selvsådd Stemor i hagen, de er litt rufsete i kantene nå, men for en blomstring det har vært. 

Vivendelen (Kaprifol) blomstrer fortsatt fint, her med Sakalinabeinved i bakgrunnen. Vivendel er forresten enkel å ta stiklinger av. 

En Spansk margeritt som har stått i knopp veldig lenge, har plutselig åpnet seg. 

Jeg kjøper jo vanligvis ikke Solhatt, det har ikke gått an å ha dem i bed her pga sneglene, men nå har jeg fått med meg at de trives i krukker, så nå har jeg kjøpt to stykk, denne hvite og en oransjerød. Blir spennende å se hvordan det går, men til 70% rabatt går det i hvert fall an. Bak står en Aloe Vera som har vært ute på helseferie i hele sommer, men som nå kanskje snart vil inn, om det går vil tiden vise, den har jo blitt gigantisk. 

Jeg liker som kjent å kjøpe planter på salg, planter som har stått i trange potter hele sommeren, trives som regel veldig godt når de får komme ut i bed eller større krukker. Jeg kjøper alltid bare en av hver for å se om plantene trives. Det ble noen nye stauder her i helgen, mer om dem til neste år vil jeg tro. Blant annet kjøpte jeg en Løvehale (Phlomis russeliana) som jeg syns er så staselig. Kjøpte en for noen år siden, men den har fortsatt bare en blomsterrosett, og ingen blomster. Blir spennede å se om den nye er like treg. Jeg kjøpte også en Duppesoleie som jeg har plantet på hagens mest værharde sted, den skal jo være herdig til sone 8, så det må jo være lov å prøve, selv om planter som har høy herdighet ofte ikke liker regnet her. Og så har jeg fått meg min første japanske lønn Acer Palmatum Anne-Irene, den er jeg mest spendt på, for den har fått en skyggefull plass med relativt mye vind. Jeg får følge med og evt pakke den litt inn i de verste vinterstormene. 

Ha en fortsatt fin uke, her er det faktisk litt sol akkurat nå. 

20 kommentarer:

 1. Hej Ingeborg!
  Så mycket fint hos dig, är imponerad över rosorna som blommar. De små styvmorsviolerna är riktigt söta och tittar fram lite överallt. Har lyckats plantera mina inköp och björnbäret och den stora hortensian har hittat sina platser. Har två Hosta som jag inte har planterat ännu, och så alla lökar. Så länge dahliorna blommar fint, får de vara kvar och då får tulpanlökarna vänta på att få platsen. Solhattar är riktigt fina, hoppas du lyckas hålla dem snigelfria.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har også vært travel. Så langt har jeg ikke kjøpt løker, men det blir vel noen for ledige krukker :)

   Slett
 2. Ja, sånne små selvsådde stemorsblomster er så søte, og de blomstrer veldig fint. De er overalt her også. Lykke til med solhattene!
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, veldig spente på solhattene, håper det går. Jeg har forresten tatt stiklinger av pasjonsblomsten og satt i vann, så da er det bare å vente å se :)

   Slett
 3. Fine bilder fra høsthagen din. Jeg handler også planter når det er restesalg.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er lurt, og spesielt for oss som bor i lave herdighetssoner :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg!
  Oi oi so frodig og lekkert. Jeg kjøper også planter på salg hvis jeg får det til, men nå har jeg egentlig konsentrert meg mest om å bygge i sommer.
  Jeg skal jammen prøve solhatt i krukke jeg også. Må bli neste år da.
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har jo mer enn nok, men så dukker det plutselig opp ideer om nye prosjekter, og så er vi i gang igjen. :D

   Slett
 5. Det er skønt at finde nye planter og hvis de er på tilbud er det ekstra godt 70% er næsten en foræring. Jeg synes, det er utroligt, at vi kan blive ved at få plads til nye planter.
  Held og lykke med alle de nye.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange år siden jeg mente jeg hadde helt fullt, men plutselig kommer det nye bed som skal fylles. Plenen blir mindre og mindre :D

   Slett
 6. Fin blomning hos dig nu och visst är det roligt att fynda växter. Hoppas testet med solhattar i kruka blir bra och att du får se dem blomma nästa sommar.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid spennende å se hva som blir noe av til neste år når en planter sent på høsten, men som regel går det heldigvis bra :)

   Slett
 7. Chippendale imponerer! Trives purpusolhatt i krukker, sier du? Det skal jeg jammen prøve.
  Har for mange løk som skal graves ned, til at jeg våger meg på noen flere plantekupp i høst. Tror jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i går plukket jeg inn en stor bukett chippendaleroser, men det er fortsatt mange roser igjen, både utsprungne og knopper. Lurer på om det var noen her i bloggverden som skrev at de hadde solhatt i krukker og at det fungerte fint, så derfor jeg prøver. :)

   Slett
 8. Det er en smuk blomstrende efterårshave, du viser billeder af. Fyldt romersk kamille er en dejlig staude. Jeg har den også, men jeg har aldrig brugt den til te. Det er et smukt billede af trappen med efterårsbladene og vildvin og rønnebær. Det er efteråret, når det er bedst.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper jeg klarer å holde den romerske kamillen i live, vet ikke så mye om den. Hvordan har du plantet din? :)

   Slett
  2. Romersk kamille er en nem plante, der ikke kræver særbehandling. Jeg har plantet den langs en flisegang. Den lægger sig lidt ud over fliserne og skjuler kanten.

   Slett
  3. Så bra, jeg har også plantet den nær en flisegang, gleder meg til å følge med på den :)

   Slett
 9. Fin høsthage! Stemor er greie. Jeg har også en stamme som selvsår seg. Solhatten min klarte å krepere i bakken i år. Jeg har heldigvis lite snegler foreløpig så jeg kjøper ny til neste år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, ja, du får prøve igjen. Jeg pleier å ha mye snegler, men i år har det ikke vært så galt egentlig. :)

   Slett