fredag 21. juni 2019

Spiselige frustrasjoner

Skulle gjerne hatt en bugnende gulrotåker, men fakta er at det i år ser ut til å bli en 3-4 gulrøtter i pallekarmen. Pepperroten, som jeg fjernet i vår, kommer derimot opp med maaange nye planter. Om det blir noe å spise i år er vel heller usikkert, tror ikke jeg kan belage meg på selvforsyning.

Epler på gravensteintreet er lenge siden, men kanskje kan det komme noen prydbønner i kannen. Når kannen henger på skrå forsvinner overflødig vann ut tuten. 

Etter å ha luket og ryddet rundt hellene i fjor plantet jeg alle små markjordbærplanter i en lang rekke langs kanten. Håper jo på litt bær til havregrøten. 

Jeg har en pallekarm med jordbærplanter og en stor gojibærbusk som aldri har hatt et eneste bær. I tillegg har en ruccolaplante sådd seg her, og det er vel bare et spørsmål om når den tar over. Ruccola er jo godt, men det kan bli for mye. I år kjøpte jeg imidlertid en liten potte med kålplanter for under 20 kroner på et hagesenter. Det var mange planter i den lille potten, og noen har jeg jeg satt mellom jordbærene, håper de klarer å brøyte seg fram. 

Bjørnebærblomstene er i det minste vakre. Håper på flere bær enn i fjor, det begrenset seg til et par. 

Syren har plutselig spredd seg fra en pallekarm til de andre, og jeg som ikke har registrert at de har blomstret, men det må de jo ha gjort. Syren bruker jeg mer som en urt i salater. Her sees også to av det som kommer til å bli veldig eksklusive gulrotplanter. I bakgrunnen blant annet ruccola og luftløk. Det er luftløk og ruccola jeg må satse på i år. 

Tre småplanter med sellerirot, tror jeg, ble også kjøpt i en potte til under tjue kroner. De grågrønne bladene tilhører sådde artisjokk. Det kom tilslutt tre asparges, som fikk lov til å stå. Nå har jeg fjernet all mysken fra denne pallekarmen, og mesterroten også, så får håpe på mer asparges til neste år. 

Jeg har sådd en stor potte med Mizunakål, kan kanskje begynne å høste litt snart. Jeg blir litt misunnelig på alle som har bugnende kjøkkenhager, her har det vært litt stang ut de siste årene. I år prøvde jeg for eksempel spinat for første gang, men det blir også siste. Bortsett fra et blad hist og pist i en salat, bokstavelig talt kokte hele avlingen ned til et par spiseskjeer med spinat på en pai. Tror ikke jeg skal satse på å være selvforsynt med frukt og grønnsaker. 

Stor eller liten avling, ha en fin helg. 

10 kommentarer:

 1. Kan vel ikke akkurat spise seg mett på pepperrot og ruccola! Satser ikke på å være selvforsynt med annet enn de jeg har funnet fungerer: Tomater, sukkererter, grønne bønner og plukksalat. Resten blir som det blir, og bonus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, men tror jeg har nok pepperrot i fryseren for resten av livet i forhold til hvor mye vi bruker. Ruccolaen er forresten veldig fin i år. :)

   Slett
 2. Det hender at ting frør seg mer enn ønsket både her og der ;)
  Pepperrot er jo godt da, men det er jo begrenset hvor mye en kan spise av det ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg skal finne en stor beholder å ha pepperroten i, syns bladene er fine. :)

   Slett
 3. Det er alltid kjekt med noen grønnsaker og salatblad i hagen. Pallekarmene se riktig frodige ut.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. I fjor ble salaten spist opp her, i år har den overlevd, men foreløpig har det blitt lite å spise. Men ruccolaen, den er trofast. :)

   Slett
 4. Mizuna er godt! Her i Bodø plages vi med kålmøll nå. Den går på ruccolaen også. Jordbær blir jo alltid bra! God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her tror jeg det må ha vært lite kålmøll siden ruccolaen er så fin. Mener jeg hadde Mizuna et år og den ble fantastisk, men i år blir det liksom ikke noe særlig av den. Håper den kommer seg :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Det blir inte alltid så fin skörd som man hade önskat. Jag får kämpa med att få fina rädisor. I år sådde jag tidigt i pallkrage med lock, och det blev riktigt bra, salladen är stor och fin.
  Din kanna med bönorna är fin.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Er litt spent på om det blir noen bønner i kannen :)

   Slett