onsdag 21. april 2021

Jord og et eksperiment ...

 ... og selvsagt litt om det som blomstrer akkurat nå. 

Inn i mellom prestegårdsrosen står en fin tue med Scilla. 


På sørsiden av utestuen ligger den innerste delen av dette bedet. Midt i bildet en liten tue med Scilla midt oppi Vårkjærminne som er i ferd med å spre seg utover. Bakerst fra venstre lyngen, som jeg ofte fotograferer fra motsatt siden, en vanntønne som tar imot vann fra glasstaket. Den gule bakerst er Bekkeblom, dette bedet kan bli ganske vått her inne, så den trives godt. 

Mellom huset og trappen på nordsiden er et stort bed med mye skygge. Den røde lungeurten foran er den aller tidligste stauden i hagen. 

På den andre siden av trappen er et nytt bed, det består hovedsakelig av vintergrønne busker, men også noen blomster. Nå er tulipaner som jeg plantet i høst på vei opp. 

De siste dagene har jeg begynt å ta noen fuksiapotter ut på tilvenning. De står egentlig i utestuen på starten av dagen og så flytter jeg dem til et bord i skyggen på ettermiddagen. Allerede har jeg glemt dem to dager. I dag tenkte jeg at det blåste for mye til å ha dem ute, men så stod de der allerede gitt. Nå  får de bare stå ute, tror jeg tar dem inn i drivhuset i morgen. 

Så over til det med jord og eksperiment. I fjor høst, da jeg laget to nye bed, ble den overflødige plenjorden puttet i plastsekker og lagt her på hellene. Tanken var at alt skulle bli til mold som jeg skulle ha i krukker etc. Det var nok litt korttenkt for sekkene skulle jo ha ligget lenger, men hvem vil ha et lass med svarte plastsekker liggende i hagen over sommeren. Så da var det bare å gå i gang, åpne sekkene og prøve så godt det lot seg gjøre å separere jorden fra gress og ugress etc. "Moldbasser" med både jord og gress ble lagt opp ned nederst i disse krukkene, så et lag våte aviser, og til slutt renset jord. Det neste blir å så, og dette blir ikke noe eksperiment. 

Jeg har et problembed rundt flaggstangen, og her kommer eksperimentet inn. Bedet er fullt av skvallerkål, og det er umulig å komme til for å luke. Nå har jeg fullt opp med jord, rett oppå skvalderkålen, og plantet Høststorkenebb og Rosestorkenebb. Kan de klare å holde skvalderkålen i sjakk?

I dette bedet nederst i hagen vokser Høststorkenebb, Rosestorkenebb og Stormarikåpe. Alle tre er plantet direkte ned i plenen. Dette bildet er tatt i midten av juni. 

I løpet av sommeren blir høststorkenebben helt ugjennomtrengelig. Gresset vokser ikke gjennom. I bedet til høyre er det både Skvallerkål og Kjempealant, men ingenting under storkenebben. Kjempealanten har jo spredd seg ut på parkeringsplassen, som er asfaltert, men ikke her. Kan skvallerkålen i bedet rundt flaggstangen tuktes av storkenebben? Det er jo lov å håpe :D

Ha en fortsatt fin uke, forhåpentligvis med litt finere vær. Her har det blåst stikker og strå i dag, regnet, snødd og haglet om hverandre. 

20 kommentarer:

  1. Så vakkert med litt farge i bedene igjen! God kveld fra
    Irene

    SvarSlett
  2. Håper det virker med Storkenebb for å bli kvitt Skallerkål. Jeg har erfaring med Fredløs som fortrenger skvallerkålen.
    Fine bilder av vårblomster hos deg.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var spennende, da er det kanskje håp for mitt eksperiment også :)

      Slett
  3. Hej Ingeborg!
    Den blåa färgen på scillan är så fin. De blommar fint hos mig också tillsammans med andra lökväxter. Våren kom av sig, det snöar ute nu, ett riktigt ruskväder.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det været er ikke til å bli klok på, her snødde det også i går, og haglet, kan ikke huske en vinter med så mye hagl som i år. I dag er det i hvert fall meldt finere, men mye irriterende vind :)

      Slett
  4. Hei Ingeborg.
    Vi plantet rosestorknebb i en skråning. Skvallerkålen kommer fortsatt opp, har ikke "overtatt", men syns ikke så godt:-)/Eirin

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er veldig spent på hvordan det vil gå her, har kanskje mest tro på høststorkenebben, men må vel regne med et par sesonger før jeg får svaret :D

      Slett
  5. Dejligt med lidt farver i haven igen, og spændende med dine eksperimenter. Har læst at storkenæb kan tage konkurrencen op med skvalderkål, men kun hvis det er én af de sorter der kommer meget tidligt frem med blade. Den skal helst komme før skvalderkålen, så hvis du har valgt et par tidlige sorter er der en chance. Storkenæb har et stort solidt rodnet og det hjælper jo også.
    Held og lykke!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, tror jeg trenger litt flaks også. Rosestorkenebb kommer jo ganske tidlig, men den dekker ikke bakken like godt som Høststorkenebb. Skvallerkålen er litt høyere enn den nå, men det går ikke lang tid før den går forbi i høyde, Skvallerkål bruker jo ganske lang tid på å nå høyden sin. Tenk om det går :D

      Slett
    2. Ja, jeg er også spændt, så du må godt rapportere dine resultater senere:)

      Ulla

      Slett
    3. Det skal jeg, men det går nok litt tid :)

      Slett
  6. Da starter jeg med å svare deg med en gang angående skvallerkålen. Nei, det holder ikke. Skal en bli kvitt skvallerkål må den legges i brakk/mørklegges med svarte søplesekker/mørk presenning i minst et år, men egentlig i to år. Jeg prøvde dette der jeg bodde før for det vokste det skvallerkål over alt. Jeg la en helt grøft i brakk, og etter to år var skvallerkålen helt borte. Så du må nok dekke heke området i to år, for ellers blir du ikke kvitt den dessverre.
    Vakkert med scilla!
    Ha en fin dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er ikke enkelt å bli kvitt skvallerkålen, så det greieste er å lære seg å leve med den, den lille optimismen min i dette prosjektet er at den ikke klarer seg under andre steder der jeg har høststorkenebb, gresset klarer seg heller ikke. Jeg har aldri fått bort skvallerkål med svart plast, så det har jeg gitt opp, og akkurat i dette bedet går det ikke med mindre jeg tar bort rosen og vivendelen. Blir spennende å se, jeg skal nok gi beskjed. :)

      Slett
  7. Enig med flere andre som kommenterer.....blå scilla om våren er skikkelig fint.
    I år prøver jeg også med hvit scilla ute i hagen.
    De hvite ble plantet side om side med de blå, og det ser ut til å bli fint.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det høres flott ut, du må legge ut bilde på bloggen din :)

      Slett
  8. Hei Ingeborg

    Skvalderkøl er bare så svær at udkonkurrere - storkenæb vil nok kunne holde dem i skak, men jeg tror ikke de kan udrydde dem helt. Der er derimod planter der påvirker jorden sådan at ukrudtet ikke trives, jeg har feks aldrig set skvalderkål og kejserkrone -Fritillaria imperialis- sammen...?

    Flot med den livskraftige Scilla!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det gjelder å legge merke til sånne detaljer. Skal notere meg Keiserkrone om det skulle dukke opp noen strie skvallerkål i bed, det er en plante jeg ikke har. Jeg tror det er forskjell innad i storkenebbfamilien, i dette bedet har jeg f eks hatt Philip Vapelle, men den klarer ikke jobben. Gøy å teste ut sånne ting :)

      Slett
  9. Låter som ett experiment som kommer bli riktigt bra. Och jorden i botten av krukorna måste bli riktigt mullrik och fin.

    Du har fin blomning i dina planteringar nu :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett